Szkolopendra túra

Öves szkolopendra (Fotó: Klébert Antal)
2024
15
június
Helyszín: Csákvár
Besorolás: Könnyű séta

Könnyed kirándulás a Vértesben, hatalmas százlábúak nyomában!

Az akciófilmek ijesztő jeleneteinek gyakori szereplői a hatalmas százlábúak, a szkolopendrák. Kisebb rokonaik a közeli mediterrán területeken is élnek. Az öves szkolopendák akár 17 cm hosszúságot elérő, gyors mozgású ragadozók, még kisebb gyíkokat is képesek elejteni. Hazánkban egyedülálló módon, csak a Vértesben fordulnak elő populációi. A kirándulás során megismerkedhetünk élőhelyükkel, és találkozhatunk jópár példányukkal személyesen is.

A programra kizárólag ONLINE  vásárolható jegy:

Helyszíni jegyvásárlás nem lehetséges!

 

Helyszín:

Csákvár

Időpont:

2024. június 15. 9.30 – 11.30

Túra hossza, időtartama:

4 km, 2 óra

Találkozó:

Csákvár, Haraszt-hegyi tanösvény parkolója 47° 23' 14.568" N 18° 26' 16.8774" E

Részvételi díj:

2 600 Ft/fő, kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus) 1 600 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Gáll Zsuzsanna

E-mail:

gallzs@dinpi.hu

Telefon:

06 30 153 0978

Vértesi Tájvédelmi Körzet

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban hozta létre a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, mely a hegységből 15.000 hektár nagyságú területet foglal magában. A tájvédelmi körzet megalapításának célja az volt, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Mór által meghatározott, erősen iparosodott környezetben megőrizze és az utókornak átadható állapotban tartsa a Vértesben és környékén található természeti örökséget.
Mik ennek az örökségnek a jellegzetességei? Mindenek előtt az a biológiai sokféleség, a természetnek az a gazdagsága, mely a kedvező környezeti adottságok következtében ezen a viszonylag kis területen kialakult. Ez a nagyfokú változatosság megnyilvánul a földtani felépítésben, a domborzati és kitettségi viszonyokban, valamint a növény- és állatvilág változatosságában is.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.