ERFA png

VEKOP-4.2.1-15-2016-00006 A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében – I. ütem

ERFA png
Időszak: 2016.01.01 - 2023.01.31
Téma: Ökoturisztika, Környezeti nevelés, Energiahatékonyság
Forrás: VEKOP

A projekt keretében két természetvédelmi bemutatóhely fejlesztését tervezzük megvalósítani Budapest vonzáskörzetében. A meglévő épületek jelen állapotukban nem tudnak a természet felfedezés élményét nyújtó bemutatásnak megfelelő helyszínéül szolgálni, leromlott állapotuk miatt fejlesztésre szorulnak, illetve hiányoznak a szükséges infrastrukturális feltételek.

Azonosítószám: VEKOP-4.2.1-15-2016-00006

Forrás: ERFA (VEKOP)

Támogatási összeg: 349 344 900 Ft

Pilisszentiván

A második projektelem a Pilisszentivánon található Pilisi Len Látogatóközpont fejlesztése, felújítása. A Látogatóközpont évente közel 3000 látogatót fogad. A Látogatóközpont épülete napjainkra igencsak kifogásolható műszaki állapotba került, kialakítása korszerűtlen és a mérete nem teszi lehetővé nagyobb méretű csoportok fogadását, ezért nélkülözhetetlen az épület felújítása, funkcióbővítése. A felújítás során bővítésre kerül az épület alapterülete, hogy helyet adjon két, egybenyitható foglalkoztató teremnek a ház hátsó részében. Itt tartjuk majd meg a különféle környezeti nevelési programokat, melyek számos látogatót, iskolásokat, családokat vonzanak a látogatóközpontba minden évben. A kiszolgáló helyiségek is bővítésre kerülnek. A tetőtérben egy raktár és pihenő kerül kialakításra. Az épületben található kiállítás, valamint a közeli Jági tanösvény táblái és pallósora is megújul.

Természeti élmények a Budai-hegységben kisfilm:Farmos
A projekt másik eleme a Farmosi Madárvárta átépítése és felújítása. A madárvárta a Tápió-vidék ökoturisztikai kínálatának középpontjába került az elmúlt években, mind elhelyezkedése, mind az itt zajló programok miatt. A három természetvédelmi tanösvényt összefogó Hajta Természetismereti Túra egyik kiindulási állomása, ahol az Igazgatóság három, ma már országos szinten is számon tartott programja zajlik. Egyik a tavaszi békamentő akció, ahol bő egy hónap alatt közel másfél ezer résztvevő serénykedik a védett kétéltűek 311-es főúton történő átsegítésében. Második a március végi Gólyaváró Családi Nap, amelynek célja a Tápió-vidék értékeinek, az itt folyó természetvédelmi munkának, valamint a témában aktív térségi szervezetek munkájának a bemutatása (vezetett túrákkal, játékos természetvédelmi és kézműves foglalkozásokkal). A harmadik pedig a nyár végi madárgyűrűző tábor, ahol évről-évre sok száz érdeklődő követi nyomon a madárvilág kutatásának ezt az izgalmas módját. A Farmosi Madárvártán megvalósuló új Natura 2000 bemutatóhely a tájba illő módon kibővített, felújított, energetikailag is korszerű épületek lehetőséget teremtenek arra, hogy a térség természetvédelmi értékei méltó módon kerüljenek bemutatásra.

Jági tanösvény:

A projekt keretében felújítottuk a Jági tanösvényt is. A Látogatóközpont a település belterületen található, onnan a Jági tanösvény egy 15 perces sétával érhető el. A tanösvényen felújításra kerültek a lépcsősorok, állomásjelző oszlopok, kerítés, útjelző nyilak, lengőkapuk, valamint a tanösvény részét képező, a patakmeder felett átvezető pallósor valamint a tanösvény táblái is.

 

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

Támogatási szerződés:

Támogatási szerződés >>

Hatályos támogatási szerződés >>

Egyéb szerződések:

Építész kiviteli tervezés, Farmos >>

Építész tervezés, Farmos >>

Építés tervezés módosítás, Farmos >>

Gépész kiviteli tervezés, Farmos >>

Kiállítás tervezés, Farmos >>

Kút tervezés, Farmos >>

Kút tervezés módosítás, Farmos >>

Patkós Stúdió szerződés, Farmos >>

Torony tervezés, Farmos >>

Villamos kiviteli tervezés, Farmos >>

Építész tervezés, Pilisszentiván >>

Építész tervezés, módosítás, Pilisszentiván >>

Építész tervezés módosítás2, Pilisszentiván >>

Kiállítás tervezés, Pilisszentiván >>

Kiállítás tervezés módosítás, Pilisszentiván >>

Kivitelezés, ajánlattételi felhívás, Pilisszentiván >>

Kivitelezés, vállalkozási szerződés, Pilisszentiván >>

- módosítás, -módosítás2, -módosítás3

Kivitelezés, közbeszerzési dokumentumok, Pilisszentiván >>

Villanyoszlop kivitelezés, Pilisszentiván >>

Villanyoszlop kivitelezés módosítás, Pilisszentiván >>

Villanyoszlop tervezés, Pilisszentiván >>

Építész engedélyezés, Visegrád >>

Kiviteli tervezés, Visegrád >>

Kiviteli tervezés, költségcsökkentés, Visegrád >>

Vörös József megbízási szerződés >>
módosítások: 12345

FILMPREMIER - Farmos - Természet testközelből

2022 áprilisában adták át a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság európai uniós forrásból felújított Farmosi Madárvártáját. Az új pajta és az átalakított egykori gátőrház a tudományos és a bemutató célú madárgyűrűzést szolgálja. Innen indul a Kékbegy tanösvény, mely a látogatók számára betekintést nyújt a budapesti agglomeráció peremének egyik utolsó még jó ökológiai állapotban lévő tájrészletébe.

Tovább

Megújult a Farmosi Madárvárta és az Egreskátai Major

Természetvédelmi fejlesztések és új bemutatóhely a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzetben.

Tovább

Megújult bemutatóhely Pilisszentivánon

Átadásra került a Pilisi Len Látogatóközpont.

Tovább

A Jági tanösvény újjászületése

Megkezdődtek a Jági tanösvény felújítási munkái. A tanösvény több mint 15 éves, így faszerkezetes elemei folyamatosan mentek tönkre. A felújítást a VEKOP pályázat, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság támogatja.

Tovább
További kapcsolódó hírek megjelenítése További kapcsolódó hírek elrejtése

Jági tanösvény

A Jági tanösvény a pilisszentiváni sportpálya (Villa Negra) mellől indul. Önállóan 2-2,5 óra alatt barangolható be kényelmesen a körtúra. 

Tovább

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább

Pilisi Len Látogatóközpont

A Pilisszentivánon található megújult látogatóközpontunkban interaktív természetvédelmi kiállítás mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület élővilágát. A bemutatóhelyen vetítőterem, kültéri foglalkoztató terület, nyári konyha és vizesblokk ad lehetőséget gyerekcsoportok élményszerű foglalkoztatására.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.