A kerecsensólyom védelme a Kárpát-medencében

Life Ok
Időszak: 2006.10.01 - 2010.09.30
Téma: Fajvédelem
Forrás: LIFE

A projekt a Bükki Nemzeti Park főpályázóként történő irányítása alatt fut. A projekt célja a kerecsensólyom magyar és szlovák populációjának megerősítése.

A kerecsensólyom-védelmi LIFE-Nature program több elemből tevődött össze, amelyek egyenként is jelentősek a faj megőrzését tekintve:

  • Fészkelőhelyek biztosítása – A projekt a fészkelőhelyek védelmén, új fészkelőhelyek megteremtésén, és a potenciális fészkelőhelyeken, a kerecsensólymok számára kihelyezett műfészkekkel segíti elő a faj megerősödését.
  • A mezőgazdasági támogatási rendszer és az ahhoz kapcsolódó élőhely kezelések hatásának vizsgálata – a potenciális táplálékforrásra azzal a céllal, hogy a mezőgazgasági támogatási rendszerben minél jobban érvényesüljön a faj számára előnyös gazdálkodás támogatása.
  • A legfontosabb táplálék, az ürge biztosítása – A projekt során javaslat készül az ürge-barát területkezelésre az SPA területeken, valamint az agrár-környezetvédelmi programok megfelelő irányú módosítására. Emellett az ürge (Spermophilus citellus), mint a kerecsensólyom egyik fő tápláléka, visszatelepítésre kerül Natura 2000 területeken a potenciális kerecsensólyom-élőhelyekre.
  • Elektromos vezetékek szigetelése – A mortalitást csökkentő tevékenységek közül a legfontosabb a veszélyes távvezeték-oszlopok szigetelése a fészkelőhelyek és a táplálkozóterületek közelében.
  • Fészekőrzés – A zavarás és a fészekkilövések megakadályozása érdekében sor kerül a veszélyeztetett fészkek őrzésére.
  • A vonulás során az állományt ért hatások felderítése – Az állomány változásának és a vonulás közben jelentkező mortalitás jobb megértéséhez a projekt során műholdas jeladók és nemzetközi levelezőlista segítségével térképezzük fel a vonulási utakat és a telelőterületeket.
  • A környezetvédelmi tudatosság növelése – A program során felkeressük a különböző érdekcsoportokat (gazdálkodók, vadgazdák és politikai döntéshozók helyi és országos szinten), információs táblákat állítunk fel annak érdekében, hogy támogatást szerezzünk az érdekcsoportoktól a védelmi programhoz.
  • Monitoring – Egységes monitoring-rendszer kerül megszervezésre, amely pontos információkat szolgáltat mind a kerecsensólyom, mind az ürge állományának változásairól. A változások nyomon követéséhez és a védelmi akciók sikerességének értékeléséhez, a projekt során a jelölés-visszafogás módszerével ellenőrizzük az ürgék áttelelési sikerességét, illetve információkat gyűjtünk a kerecsensólymok telelőhelyein egy nemzetközi levelezőlista létrehozásával.
  • Erőforrások, lehetőségek fejlesztése – A védelmi tevékenységek végrehajtásához szükséges emberi és technikai erőforrások értékelése és fejlesztése szintén a projekt részét képezi.
  • Gyűrűzés – A gyűrűzés, mint a populációdinamikai és vonulás-kutatások hagyományos eleme, szintén része a programnak. A projekt során a fiatal madarakra ornitológiai és úgynevezett PIT (Passive Integrated Transponder) gyűrű kerül. Utóbbi lényege, hogy az ilyen gyűrűket egy fészekbe tett antenna segítségével lehet azonosítani, így a madár befogása nélkül is megállapítható, hogy mikor és hol lett jelölve.

További információ: http://www.kerecsensolyom.mme.huPénzérmén az Év Madara

Avagy a kerecsensólyom helyzete Igazgatóságunk területén.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.