Új járatokat tártak fel a Pilis egyik barlangjában.

A Dinó-rejtek mélyén (Fotó: Domahidy Farkas)

A Csobánka melletti Dinó-rejtek nevű barlangban új, eddig ismeretlen járatokat tártak fel a kutatók. A korábbi mélyponton történt továbbjutással a barlang jelenlegi a mélysége meghaladja a 100 métert, ezzel a Pilis harmadik legmélyebb barlangja lett. 

A korábban csak kicsi, szűk barlangként ismert üreget 2014 óta kutatják a barlangászok, melynek köszönhetően az elmúlt években sorra találtak újabb járatokat. A mostani felfedezés a barlang korábbi mélypontján, a Feneketlen-hasadéknak nevezett részen  történt, mely szűkössége miatt korábban megállította a felfedezőket.

A megtalált folytatásban azonban helyenként akár 2 méter szélesre kitáguló hasadékok is megnyíltak. Érdekesség, hogy az új szakasz alja mélyebben van, mint a Pilisvörösvári horgásztó, de a karsztvízszintet még mindig nem érte el. Feltételezhető, hogy a barlang összefügg a szomszédos Macska-barlanggal, ezért a további kutatás még sok feltárnivalóval kecsegtet. 

A Dinó-rejtek mind balesetvédelmi okból, mind a barlang védelme érdekében le van zárva, látogatása csak speciális képzettséggel és DINPI hozzájárulásával lehetséges. 

A szomszédos Macska-barlang azonban szabadon látogatható, melyről további információk találhatók a Barlanglesőn.

További részletek a felfedezésről a foldalatt.hu weboldalon!

A barlang HOSSZMETSZETE itt tekinthető meg >>

 Szent Özséb Barlangkutató Egyesület

A Pilis

A Dunakanyar néven közismert, európai hírű tájunk jobb parti hegyeit évszázadokig Pilis néven ismerte mindenki. Földtani történetükben azonban nagyon különböznek, ezért kettébontásuk indokolt: a déli része a Pilis, tőle északra pedig a Visegrádi-hegység emelkedik.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.