Macska-barlang

Igazi felfedezőutat ígér a Macska-barlang bejárása. Komoly felszerelésre nem lesz szükség, de a legfontosabbat, megbízható lámpánkat ne feledjük otthon.

Túrával látogatható

Találd meg!

Csobánka igazi pilisi kis település. Hegyekkel koronázott házai közé bekanyarodó autóbuszunkról a Tavasz lépcsőnél kell leszállnunk. Innen a kék kereszt köt be az Országos kékbe. Erről az erdőbe beérve ágazik le a kék barlang jelzésű turistaút, amely egy kis körrel fűzi fel a barlangot.

Fedezd fel!

Amíg előkészítjük lámpáinkat, nézzünk körbe egy kicsit. Az ösvényt, amelyen ide leereszkedtünk, vízgyűjtő völgynek nevezik. Az összegyűlő víz hóolvadáskor, és nagy esőben vízeséssel ömlik a barlang feletti sziklafal tetejéről, és folyik a barlangba. Óvatosan másszunk le a bejárati terem szikláin! Jobbra egy nagy cseppkődombot kerülünk meg, ezzel megérkezünk a Lóczy-terembe. Mellettünk egy állócseppkő magasodik, felettünk a mennyezeten ezrével kis függőcseppkövek láthatók. Érdekessége ennek a barlangnak, hogy mészkő és homokkő határán jött létre, a feltörő termálvizek oldó hatására. Később a felszínen bevágódó patakmeder vize utat talált ezeken a járatokon át a hegy belsejébe, és napjainkban időszakos víznyelőbarlangként működik. Alattunk tehát a mészkő látható. Itt-ott fehérlik az aljzatot borító omladéktömbök között. A mennyezet ezzel szemben sötét homokkőből áll. Nem is érdemes továbbmennünk, mert a belső részekben kevés a látnivaló, és bejárása nagy óvatosságot igényel!

Alapinformációk
A helyszín
helyszín: Pilis
legközelebbi település: Csobánka
túra hossza, ideje: 2,5 km / 45 perc
megközelíthetőség : jelzett turistaúton (kék kereszt, majd kék barlangjel)
terület védettsége : védett
A barlang
barlang hossza : 139 m
bejárat GPS koordinátája : 47°64343 N, 18°94488 E
védettség : megkülönböztetetten védett
látogathatóság : szabadon látogatható
legfőbb értékei : Pilisben ritka, időszakos víznyelőbarlang

Tudj meg többet!

A Pilis-hegységben nem jellemzőek a víznyelőbarlangok, de azért akad néhány belőlük, amelynek komoly jelentősége lehet. Azok a víznyelők ugyanis, amelyeket eddig megismerhettünk, egy ma még nem ismert barlangrendszer bejáratai lehetnek. Az elnyelődő vizek útjának felfedezése még a jövő barlangkutatóinak feladata.

Vigyázz rá!

p>A denevérek téli szálláshelyként és nyári tanyahelyként is használják a barlangot, ne zavarjuk őket! Vigyázzunk a barlang mennyezetén lévő cseppkövekre, azokba az alacsony mennyezeten könnyen beleütközhetünk.

+ TIPP

p>Sétáljunk át a Macska-barlanghoz közeli Dínó-rejtek-barlanghoz is, mely lezárt ugyan, de bejárata megtekinthető.

Barlang etikett
Mit tehetsz a barlangok megóvásáért? Hogyan látogass meg úgy egy barlangot, hogy minél kevesebb nyomot hagyj benne? Felelős természetjáróként tartsd be az alábbi szabályokat:

Készülj fel!
Tájékozódj, mielőtt útnak indulsz, és legyen nálad minden szükséges felszerelés! Egy jó lámpa nemcsak a testi épséged megóvásában segít, de barlangban történő vétlen károkozást is megelőzheti.

Hagyd ott, ami találsz!
A barlangokban található képződmények, ásványkiválások kialakulása nagyon lassú idő alatt végbemenő természeti folyamatok eredményei. Ne gyűjtsd, ne törd le őket! Hadd lássák az utánad jövők is!

Hozd el, amit vittél!
Semmilyen szemetet ne hagyj magad után! Egy üres palack, vagy a szendvicsed csomagolása hazafelé sokkal könnyebb, mint odafelé a teli. Ha odáig el tudtad vinni, visszaúton sem okozhat gondot.

Ott jártadnak ne maradjon nyoma!
A barlang falára került firkálások, vésések, vagy akár a tűzrakásból származó korom soha el nem távolítható, örök nyom marad a barlangok falain. Ne firkáljuk össze barlangjainkat, még akkor se, ha ezt előttünk már más is megtette!

Járt utat járatlanért ne hagyj el!
A magad biztonsága és a barlang védelme érdekében is fontos, hogy ott közlekedj, ahol már jól kijárt utat találsz! Ne próbálkozz kitett helyekre való felmászással, vagy szűk helyekre való bebújással!

Ne zavard az élővilágot!
A barlang számos élőlénynek otthona vagy menedékhelye, mint pl. a denevéreknek. Ne zavard, ne bántsd őket, és sose feledd, hogy itt ők vannak otthon, és Te vagy a vendég!

Gondolj az utánad jövőkre!
Senki sem szeret úgy megérkezni valahová, hogy ott rendetlenség és piszok fogadja. Hagyd úgy magad után a barlangot, ahogy te is szívesen látnád!


Mit vigyél magaddal?


A Barlanglesőn található szabadon látogatható barlangok egyike sem kíván speciális barlangjáró felszerelést. De még a legkisebb barlangoknál is jól jöhet, ha van nálunk egy jó lámpa, amivel alaposabban körülnézhetünk. Egyes helyszíneken azonban mindenképpen szükség van rá a belsőbb részek megtekintéséhez. A legpraktikusabb, ha fejlámpát viszünk magunkkal, így szabadon marad mindkét kezünk.

Az itt felsorolt barlangok általában egyszerű túraruházatban megtekinthetők, azonban számítani kell rá, hogy néhol porosak, agyagosak lehetünk. A legjobb, ha zárt cipőben, vagy bakancsban indulunk útnak. Ahol a belső termek bejárásához lámpára van szükség, ott ajánlott a sisak használata is.

A kalandturisztika számára megnyitott barlangok esetében a túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, egyes barlangok esetében overáll) általában az üzemeltető biztosítja. A megfelelő zárt, vagy vízhatlan cipőről, és meleg aláöltözetről többnyire magunknak kell gondoskodni. A jegy árában foglalt felszerelések azonban az egyes barlangok esetében eltérhetnek, ezért a túrára való előzetes bejelentkezésnél mindig érdeklődjünk a szükséges felszerelésről is! Kalandtúra esetén célszerű, ha készülünk a túra utáni váltóruházattal is.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.