Önkéntesekkel a természeti értékek védelméért

Önkéntes munka a Gödöllői-dombvidék Tájvédelmi Körzetben

Javában zajlik a munka a Gödöllői-Dombvidék Tájvédelmi Körzet fokozottan védett Domonyvölgy-Bárányjárás területrészén. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a "Szárazgyepek megőrzése Közép-Magyarországon" című LIFE+ pályázat keretében a területen több mint két évtizede felhagyott legeltetés hiányában meginduló természetes beerdősülési folyamatoknak szab gátat. A munkák a terület kiemelkedő természeti értékei miatt nem végezhetők "gazdasági" méretekben.

A munkavégzés során a túlságosan elburjánzott cserjefoltok megnyitásra kerülnek. A cserjeirtást az Igazgatóság alkalmazottai különleges szempontrendszer alapján végzik. A túlsúlyba került őshonos, illetve a területen egyáltalán nem kívánatos fás szárú állomány visszaszorítása a ritkább, őshonos színező fajok kíméletével valósul meg. A fentieken túl nagy figyelmet fordítunk rá, hogy ne essünk a ló másik oldalára: szükséges elkerülni a cserjeállományok teljes eltávolítását, mert amennyiben a sűrű állományok helyén egyik évről a másikra (egy pillanat alatt) árnyékolásmentes foltokat hozunk létre, úgy lehetséges lenne, hogy nem az őshonos lágyszárúak, hanem gyomfajok – köztük veszélyes idegenhonos özöngyomok – előtt nyitnánk meg az utat. Fontos szempont még az értékes területfoltokról a kitermelt cserjeanyag eltávolítása. Ezt a szúrós cserjék kézi deponálásával, majd a deponálási helyeken történő aprítékolásával végezzük.

A speciális szempontrendszer miatt a feladat nem pusztán szakmai tudást igényel, hanem igen jelentős élőmunkaerő is szükséges, amelyet az Igazgatóság több irányból biztosít a projekt részére. A pályázat alkalmazásában álló kollégákon túl közfoglalkoztatottak segédkeznek a területen, de nem ritka, hogy a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai a szakmai felügyelet biztosításán túl tevékenyen is részt vesznek a munkában. Mindezeken túl igen fontos szerep jut az önkéntesek munkavégzésének. Gödöllő közelében szerencsés helyzetben vannak Igazgatóságunk munkatársai, hiszen a Szent István Egyetem természetvédelmi mérnök szakos hallgatói fogékonyak a természetvédelmi kezelésen történő részvételre (pláne, ha egy kis tantárgyi követelményrendszeri inspirációt villantunk meg előttük). Persze a szerencsések olyan fajokkal is találkozhattak munkavégzés közben, mint a leánykökörcsin vagy épp a homoki kikerics.

A munkálatokba 2015. február végétől volt lehetőség bevonni az önkénteseket. A tavaszi időszakban 115, ősszel 171 önkéntes-napnyi munkavégzést sikerült teljesíteni. Az őszi időszakban a SegédKezek önkéntes-toborzó szervezetnek köszönhetően már egy céges csapatépítő társaság is megízlelhette a galagonya-cibálás valóságát. Összességében elmondhatjuk, az önkéntesek jelentős, 20-25% teljesítménynövekedést jelentettek számunkra.

Természetesen a feladatok még közel sem értek véget: a végső simítások még hátravannak, illetve nagyon fontos, hogy a pályázat keretében még visszatérjünk, hiszen a cserjék sarjadását elkerülendő vegyszeres kezelést is alkalmaztunk – mivel azonban a vegyszerezés során az értékes fajok védelme érdekében a fő szempont az óvatosság, bizonyosan szükség lesz némi utókezelésre.

 
De az élet nem csak a munkáról szól – fontos az elért eredmények és a megvédendő értékek bemutatása is. Így a nagyközönség számára meghirdetett, és igény szerint egyéb, tematikus túráink 2016-ban is érinteni fogják a szóban forgó területet.

Részletekért kísérjék figyelemmel honlapunkat
és Facebook oldalunkat!

 
A projektterületek megtisztításához várjuk önkéntesek jelentkezését a következő elérhetőségeken:
Zöldövezet Társulás, Herencsár Milán (+36 20 3444 750), onkentes@zoldovezet.info

Írta: Németh András, természetvédelmi őrkerület-vezető (Gödöllői Őrkerület)



Gödöllői Dombvidék Tájvédelmi Körzet

A Gödöllői-dombság a Cserhát hegyvonulatából kiindulva, fokozatosan lealacsonyodva ékelődik be a Pesti síkság, a Duna-Tisza közi homokbucka vidék és az Észak-alföldi hordalékkúp síkság közé. E dombság szívében, 1990 nyarán hozták létre a tájvédelmi körzetet annak érdekében, hogy az itt található kiemelkedő jelentőségű természeti és kultúrtörténeti értékeket megóvják. A védett terület Veresegyháztól Gödöllőn és Isaszegen keresztül Pécelig nyolc település határát érinti és 11.801 hektár kiterjedésű.

Tovább

Szárazgyepek megőrzése / Conservation of dry grasslands

Megvalósult

A pályázat célja a DINPI igazgatási területén található természetközeli szárazgyepek megőrzése, állapotának javítása. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén összesen kilenc helyszínen hajtunk végre élőhely-rekonstrukciós beavatkozásokat veszélyeztetett helyzetű gyepterületeken. A legfőbb problémák, melyek megoldását várjuk a pályázati tevékenységek végrehajtásától:

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.