Mikor nyílik a hóvirág?

Mediterrán hóvirágmező (Fotó: Forrásy Csaba)

Ebben az évben a tartós hideg és a fagyott talajréteg miatt a szokásosnál későbbre várható a hóvirágok, köztük a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) virágzása is.

A közelmúltban számtalan hívás érkezett a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósághoz a címben szereplő kérdéssel. Az Alcsúti Arborétum Természetvédelmi Terület, mára már sokak által ismert és felejthetetlen látványt nyújtó hóvirágmezőjére sokan kíváncsiak. A látogatások tervezésekor vegyék figyelembe, hogy ebben az évben az elhúzódó hideg miatt a szokásoshoz viszonyítva 2 héttel későbbre, február végére, március elejére várható a hóvirágok virágzása. Javasoljuk, hogy amennyiben lehetséges, hétköznapra tervezzék a látogatást, hiszen a hétvégeken „teltház” várható. A részletekről, nyitva tartásról a www.alcsuti-arboretum.hu oldalon lehet naprakész információhoz jutni.

Természetesen az Arborétumba mindig érdemes ellátogatni, hiszen a hófehér virágmező látványán kívül is akad bőven látnivaló.

Klébert Antal
Természetvédelmi őrkerület-vezető

Alcsúti Arborétum

A fővárostól mindössze 40 kilométerre, Tata és Székesfehérvár között, a szépséges Váli-völgyben fekszik az Alcsúti Arborétum. József nádor egykori kastélykertje 40 hektár területű, fő épülete a klasszicista kastély Pollack Mihály munkája. Sajnos mára csak a homlokzat és a kastélykápolna maradt meg belőle. Kertje tájképi angolkert. Legszebb látványa a kastély előtti nagy rét a tóval, és a mellette levő sugárirányú nyiladékok.

Tovább

Alcsúti Arborétum TT

A park stílusa tájképi dendrológiai kert. A terepalakulat változatos, lankás, közepén dísztóval, míg a szélén patakok futnak keresztül. Ezek a vízfelületek egyben a park mikroklímáját is jelentősen módosítják.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.