Ki korán kel, békára lel

Barna ásóbéka a Természetvédelmi Őrszolgálat logójával (fotó: Morvai Szilárd)

A korábbi években március elején kezdődött Farmoson a békamentés, idén ezzel szemben van rá esély, hogy március első hétvégéjén elérjük a 10.000 megmentett ásóbékát. A szédületes kezdést nem kizárólag a korai tavasznak, hanem a sok csapadéknak is köszönhetjük.

A határ megtelt éltető vízzel és a békák igyekeznek birtokba venni a mocsarakat, tavacskákat, belvízfoltokat. Azt nem sejthetik, hogy ezekből némelyik mindössze rövid idejű feltámadása csak a korábbi vizes élőhelynek. A farmosi Nagy-nádas azonban, ahova a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által koordinált akció során a békamentők és az önkéntesek a békákat szállítják, biztosan alkalmas élőhely lesz a következő békanemzedék kifejlődéséhez.

A békák korai éledezésére a látogatók is gyorsan reagáltak: már több mint 700 résztvevő bejelentkezését regisztráltunk, így sok napon már kikerült a "betelt" felirat. Azok részére viszont, akik most kaptak kedvet a békamentéshez ajánljuk a március 19-i Békamentő & Gólyaváró Családi Napunkat. A rendezvény részletes programja itt olvasható >>

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén Farmoson kívül több helyszínen van lehetőség bekapcsolódni mentési akciókba: a Gerecsében civil szervezetekkel közösen Tardos, Tarján, és Tata településeken, a Vértesben Gánt határában.

Három gerecsei helyszínünkön március 6-án, vasárnap a terelők felállításával veszi kezdetét a békamentés, ehhez az akcióhoz szintén várják az önkéntesek csatlakozását!


TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

Farmos: Németh András (e-mail: nemeth.andras@dinpig.hu, tel: +36 30 236 8351), bővebben >>
Tardos, Tarján, Tata: Csonka Péter (e-mail: csonka.peter@dinpig.hu, tel: +36 30 663 4659), bővebben >>
Gánt: Klébert Antal (e-mail: vertes@dinpig.hu, tel: +36 70 330 3854)



A képeket Morvai Szilárdnak, a Farmosi Békamentők logóját Gallai Gregornak köszönjük!

Írta: Németh András, őrkerület-vezető (Gödöllői Őrkerület)
Címlapfotó: Berkó Gyöngyi, polgári természetőr

Gerecsei Tájvédelmi Körzet

A Dunántúli-középhegységet északkeleten a Dunazug-hegység zárja le. Ennek a hegységnek a részét képezi a Gerecse-hegység is, amelyet északon a Duna folyama, keleten a Zsámbéki-medence, délnyugaton a Tatai-medence, míg nyugaton a Kisalföld határolja. A Gerecse-hegység három részre osztható, ezek: a Nyugati-Gerecse, a Központi-Gerecse és a Keleti-Gerecse. Az 1977-ben létrehozott Gerecsei Tájvédelmi Körzet legnagyobb része a Központi-Gerecsében helyezkedik el. A Gerecsei Tájvédelmi Körzet területe 8 739 hektár, ebből fokozottan védett 1 365 hektár.

Tovább

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.