Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Ki korán kel, békára lel

Megjelenés: 2016.03.04

A korábbi években március elején kezdődött Farmoson a békamentés, idén ezzel szemben van rá esély, hogy március első hétvégéjén elérjük a 10.000 megmentett ásóbékát. A szédületes kezdést nem kizárólag a korai tavasznak, hanem a sok csapadéknak is köszönhetjük.

A határ megtelt éltető vízzel és a békák igyekeznek birtokba venni a mocsarakat, tavacskákat, belvízfoltokat. Azt nem sejthetik, hogy ezekből némelyik mindössze rövid idejű feltámadása csak a korábbi vizes élőhelynek. A farmosi Nagy-nádas azonban, ahova a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által koordinált akció során a békamentők és az önkéntesek a békákat szállítják, biztosan alkalmas élőhely lesz a következő békanemzedék kifejlődéséhez.

A békák korai éledezésére a látogatók is gyorsan reagáltak: már több mint 700 résztvevő bejelentkezését regisztráltunk, így sok napon már kikerült a "betelt" felirat. Azok részére viszont, akik most kaptak kedvet a békamentéshez ajánljuk a március 19-i Békamentő & Gólyaváró Családi Napunkat. A rendezvény részletes programja itt olvasható >>

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén Farmoson kívül több helyszínen van lehetőség bekapcsolódni mentési akciókba: a Gerecsében civil szervezetekkel közösen Tardos, Tarján, és Tata településeken, a Vértesben Gánt határában.

Három gerecsei helyszínünkön március 6-án, vasárnap a terelők felállításával veszi kezdetét a békamentés, ehhez az akcióhoz szintén várják az önkéntesek csatlakozását!


TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

Farmos: Németh András (e-mail: nemeth.andras@dinpig.hu, tel: +36 30 236 8351), bővebben >>
Tardos, Tarján, Tata: Csonka Péter (e-mail: csonka.peter@dinpig.hu, tel: +36 30 663 4659), bővebben >>
Gánt: Klébert Antal (e-mail: vertes@dinpig.hu, tel: +36 70 330 3854)



A képeket Morvai Szilárdnak, a Farmosi Békamentők logóját Gallai Gregornak köszönjük!

Írta: Németh András, őrkerület-vezető (Gödöllői Őrkerület)
Címlapfotó: Berkó Gyöngyi, polgári természetőr

Kapcsolódó helyek

Gerecsei Tájvédelmi Körzet

A Dunántúli-középhegységet északkeleten a Dunazug-hegység zárja le. Ennek a hegységnek a részét képezi a Gerecse-hegység is, amelyet északon a Duna folyama, keleten a Zsámbéki-medence, délnyugaton a Tatai-medence, míg nyugaton a Kisalföld határolja. A Gerecse-hegység három részre osztható, ezek: a Nyugati-Gerecse, a Központi-Gerecse és a Keleti-Gerecse. Az 1977-ben létrehozott Gerecsei Tájvédelmi Körzet legnagyobb része a Központi-Gerecsében helyezkedik el. A Gerecsei Tájvédelmi Körzet területe 8 739 hektár, ebből fokozottan védett 1 365 hektár.

Tovább

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább