Kerüld meg a Slötyit!

Slötyi tanösvényfüzet (Fotó: Batki Dalma)

Munkatársaink új tanösvényt készítettek Pilisszentivánon.

Idén júniusban egy 2018 óta dédelgetett álom vált valóra. Pilisszentiván Önkormányzata és a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésében elkészült az új Slötyi-kerülő tanösvény.

A tó és egyben a tanösvény elsőre furcsán hangzó nevét a német Schlamm szó után kapta, ami iszapot jelent. Pilisszentiván határában 1848-tól kisebb-nagyobb megszakításokkal 1969. december 31-ig barnakőszenet bányásztak. A felhagyott tárók beiszapolására kezdetben a Slötyi tó helyén működő homokbányából vették a homokot, később pedig a vizet. A bányabezárás után az egykori bányatavat és környezetét idővel birtokba vette a természet és a kikapcsolódást kereső emberek.

A most létrehozott 6 akadálymentesített állomás játékos formában mutatja be a tó élővilágát és történetét a slötyimanók kalauzolásában. A tanösvény a pilisszentiváni Csali Csárdától indul, és interaktív tábláival, izgalmas játékaival teszi érdekessé a Slötyi tó felfedezését. Kisgyermekes családok számára kiváló nyári szünidei program az 1 kilométeres útvonal bebarangolása. A vízi tanösvényhez izgalmas foglalkoztató füzet is készült.

A tanösvény ünnepélyes átadójára június 23-án, a Napforduló Fesztivál első estéjén került sor. A szakmai segítséget a Pilisszentiváni Helytörténeti Egyesület és a Pilisi Bányászok Horgász Egyesülete nyújtotta: Ziegler Ágota, Óvári Sándor és Stattner Béla számos érdekes szakmai anyaggal támogatta a munkát, melyért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani. A természetismereti anyagokat a Pilisi Len Látogatóközpont csapata állította össze. A tanösvény koncepciót és az egyedi grafikákat Kiss Maja készítette. A kivitelezést a Pápay Team végezte.

A táblákon el lett rejtve egy apró titkos játék is. Ki lesz az első, aki megfejti? Mindenkinek élményekkel teli barangolást kívánunk. Kalandra fel!

Karlné Menráth Réka, Tóthné Becsei Katalin

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.