Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Kerüld meg a Slötyit!

Megjelenés: 2023.07.17

<p><strong><span style="color: #34495e;">Munkatársaink új tanösvényt készítettek Pilisszentivánon.</span></strong></p>

Idén júniusban egy 2018 óta dédelgetett álom vált valóra. Pilisszentiván Önkormányzata és a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésében elkészült az új Slötyi-kerülő tanösvény.

A tó és egyben a tanösvény elsőre furcsán hangzó nevét a német Schlamm szó után kapta, ami iszapot jelent. Pilisszentiván határában 1848-tól kisebb-nagyobb megszakításokkal 1969. december 31-ig barnakőszenet bányásztak. A felhagyott tárók beiszapolására kezdetben a Slötyi tó helyén működő homokbányából vették a homokot, később pedig a vizet. A bányabezárás után az egykori bányatavat és környezetét idővel birtokba vette a természet és a kikapcsolódást kereső emberek.

A most létrehozott 6 akadálymentesített állomás játékos formában mutatja be a tó élővilágát és történetét a slötyimanók kalauzolásában. A tanösvény a pilisszentiváni Csali Csárdától indul, és interaktív tábláival, izgalmas játékaival teszi érdekessé a Slötyi tó felfedezését. Kisgyermekes családok számára kiváló nyári szünidei program az 1 kilométeres útvonal bebarangolása. A vízi tanösvényhez izgalmas foglalkoztató füzet is készült.

A tanösvény ünnepélyes átadójára június 23-án, a Napforduló Fesztivál első estéjén került sor. A szakmai segítséget a Pilisszentiváni Helytörténeti Egyesület és a Pilisi Bányászok Horgász Egyesülete nyújtotta: Ziegler Ágota, Óvári Sándor és Stattner Béla számos érdekes szakmai anyaggal támogatta a munkát, melyért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani. A természetismereti anyagokat a Pilisi Len Látogatóközpont csapata állította össze. A tanösvény koncepciót és az egyedi grafikákat Kiss Maja készítette. A kivitelezést a Pápay Team végezte.

A táblákon el lett rejtve egy apró titkos játék is. Ki lesz az első, aki megfejti? Mindenkinek élményekkel teli barangolást kívánunk. Kalandra fel!

Karlné Menráth Réka, Tóthné Becsei Katalin