Ismét szép lett!

Farmos, Kékbegy tanösvény pallósor átadó 2019.10.15.

A mintaértékű civil összefogás eredményeként ismét látogatható a farmosi Kékbegy tanösvényünk pallósora!

2019. február 28-án hatalmas, összesen mintegy 220 hektárra kiterjedő tűzvész pusztított a Nagy-nádas területén, amelynek áldozatául esett a Kékbegy tanösvény pallósora is. A helyi közösség azonnal összefogott a tanösvény felújítása érdekében, melynek során magánszemélyek, cégek, civil szervezetek felajánlásaiból és az áprilisban megrendezett adománygyűjtő bálon befolyt összegből sikerült megjavítani a megrongálódott szerkezetet, kicserélni az elszenesedett pallókat és az információs táblákat. Az adománygyűjtést a Tápió Természetvédelmi Egyesület koordinálta. Az adományozó magánszemélyeknek és cégeknek, civil szervezetnek állít emléket a tanösvény bejáratánál elhelyezett új tábla is.

Az ünnepélyes átadón Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság nevében köszönetét fejezte ki a helyi lakosságnak, a civil szervezeteknek, valamint a tájegységi kollégáknak az oltási és később a felújítási munkák során nyújtott kiemelkedő segítségért. Ilyen mértékű és hatékony civil összefogás példátlan a nemzeti parkok esetében – emelte ki beszédében Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár – melyért azért is hálás az Agrárminisztérium, mert az állami támogatás önmagában nem elég. Antalicz Csaba, a Tápió Közalapítvány vezetője ismertette a tűzeset utáni összefogás menetét, és megköszönte a segítséget az adománygyűjtés szervezőinek.

A Kékbegy-tanösvény 2007. márciusában került átadásra az Igazgatóság DINPI saját költségvetésből, a Holland Nagykövetség, valamint a MOL támogatásával. A tanösvény a farmosi Nagy-nádas (Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet) egy összeszűkülő részén átívelő 200 méter hosszú fahíd, amely 3 nagy méretű tabló segítségével mutatja be a mocsári élőhelyek sajátosságait, növény- és állatvilágát. A Kékbegy tanösvény, illetve a közelben elhelyezkedő Sóvirág és Nőszirom tanösvényekkel együtt alkotja a 8 km hosszú ún. Hajta Természetismereti Túrát, melyről 2008-ban a DINPI kiadásában kísérő füzet, illetve 2017-ben egy mobilos applikáció is készült. Látogatottsága éves szinten becsléseink szerint 4-5000 fő között mozog, beleértve a DINPI, illetve a helyi civil szervezetek által vezetett túrák, valamint egyéb programok (ilyen pl. a sok száz főt vonzó tavaszi Békamentő-Gólyaváró Családi Nap, vagy a másfél évtizedes múltra visszatekintő Farmosi Békamentés) résztvevőit. Jelenleg a Tápió-vidéken zajló környezeti nevelési tevékenységek központi helyszíne.

Mindezeken túl jelentős kutatási tevékenység is zajlik a területen, ugyanis a DINPI által üzemeltetett Farmosi Madárvárta ún. nádas hálóállása a tanösvény pallósorán húzódik végig. Az itt nyert madárgyűrűzési adatokból nagyon fontos információkhoz jutottunk a nagygépes nádaratás vizes élőhelyekre gyakorolt hatásairól, vagy a területen a DINPI beruházásaként 2012-ben kiépült vízpótló rendszer működéséről.

<< A Szóró Média VIDEÓS ÖSSZEÁLLÍTÁSA az átadó ünnepségről >>

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább

Gólyahír tanösvény, Tápióság

Túránk a Papp Károly Általános Iskola kertjéből, a volt Szirmay-kastély parkjából indul. Az egykori kastély-, ma iskolakert idős fái mellett elhaladva utunk során felkapaszkodunk egy meredek földvár tetejére, ahonnan csodás kilátásban gyönyörködhetünk.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.