Barlangoljunk! - március a barlangok hónapja

Pál-völgyi barlang kiépített szakasz (Fotó: Berentés Ágnes)

Különleges programokkal és kedvezményes belépőkkel vár a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 4 turisztikai barlangja márciusban.

Hazánkban 5 nemzeti park igazgatóság területén találhatóak barlangok, melyek közül jelenleg mintegy 4200 ismert. Ezeknek közel fele Igazgatóságunk területén található, közülük kiemelkedik a Budapest alatti 174, melyek miatt méltán nevezik a "Barlangok Fővárosának". Az idei Barlangoljunk! kampány keretében a 4 turisztikai barlangunkban (Pál-völgyi-, Szemlő-hegyi, Mátyás-hegyi- és Budai Vár-barlang) várnak kedvezmények és érdekes programok.

A Pál-völgyi- és Szemlő-hegyi-barlang hétköznapokon induló, hagyományos túráinak árából a Barlangok hónapja alkalmából március során extra 25% kedvezményt biztosítunk annak aki a pénztárnál bemondja a jelszót és részt vesz kvíz játékunkban. Jelszó: CaCO3. A Mátyás-hegyi-barlang kalandtúráin a márciusi hétköznapokon induló túrákra a felnőttek is diákjegyet tudnak váltani, amennyiben foglaláskor bemondják a jelszót. 

 

EXTRA SZAKVEZETÉSES TÚRÁK

Túráinkra kedvezőbb árú kombinált jegyek is vásárolhatóak, melyek lejjebb görgetve találhatóak.

Pál-völgyi-barlang extra szakvezetéses túra:

A Barlangok Hónapja alkalmából Vincze Péter geológus rendhagyó hosszúságú, tartalmú és útvonalú túra keretében kalauzolja végig az érdeklődőket hazánk leghosszabb barlangja, a Pál-völgyi-barlang kiépített szakaszain.

Megismerjük a budai termálkarszt kialakulását és jelentőségét, bepillantást nyerhetünk a város alatt húzódó barlangrendszerek felfedezésének és kutatásának történetébe, megcsodáljuk az évmilliók változatlanságába dermedt ősmaradványokat és csillogó kalcitkristályokat. Lépcsők hosszú során ereszkedünk le a mélybe, bejárva a hasadékszerű járatok, mesebeli cseppkövek, a hévíz által kioldott gömbüstök és különleges sziklaalakzatok világát.

A program hossza: kb. 2 óra. Ajánlott korosztály: 14 éves kortól (a barlang 5 éves kortól és min. 115 cm magasságtól látogatható). A túra útvonalán egy 7 méteres létra is található.

Időpontok: 

Március 2. szombat, március 10. vasárnap, március 17. vasárnap, március 23. szombat, március 30. szombat

mindegyik nap 10:30-kor indulnak a túrák!

Teljes árú jegy: 5.900 Ft/fő, kedvezményes jegy: 4.800 Ft/fő

 

Szemlő-hegyi-barlang extra szakvezetéses túra:

A Barlangok Hónapja alkalmából Vincze Péter geológus rendhagyó hosszúságú, tartalmú és útvonalú túra keretében ismerteti meg az érdeklődőket a Budapest föld alatti virágoskertjeként emlegetett Szemlő-hegyi-barlang értékeivel. A program keretében lehetőséget biztosítunk egy 3D film megtekintésére, a látogatók számára nem járható Budai barlangok csodálatos világáról. A 3D film a nézőket egy lenyűgöző barlangi kirándulásra kalauzolja el, mely káprázatos képződményeket, hatalmas tereket, szűk hasadékokat és mély aknákat mutat be. Így bárki felfedezővé válhat és bepillanthat a kutatók világába.

A program hossza: kb. 90 perc Ajánlott korosztály: 14 éves kortól.

 

Időpontok:

Március 2. szombat, március 10. vasárnap, március 17. vasárnap, március 23. szombat, március 30. szombat

mindegyik nap 13:00-kor indulnak a túrák!

Teljes árú jegy: 5.900 Ft/fő, kedvezményes jegy: 4.800 Ft/fő

 

Budai Vár-barlang extra szakvezetéses túra

Március 15. péntek 10:30

Március 29. péntek 10:30

Teljes árú jegy: 6.100 Ft/fő, kedvezményes jegy: 4.900 Ft/fő

 

A Pál-völgyi-barlang, a Szemlő-hegyi-barlang és a Budai Vár-barlang Barlangolás kampány részeként megtartott extra túráira kedvezőbb árú kombinált jegyek is válhatóak:

„Kettő az egyben” kombinált Pál-völgyi- és Szemlő-hegyi-barlang extra túra:

teljes árú jegy: 9.000 Ft/fő,

kedvezményes árú jegy: 7.400 Ft/fő

 

„Három az egyben” kombinált Pál-völgyi-, Szemlő-hegyi- és Budai Vár-barlang  extra túra:

teljes árú jegy: 14.000 Ft/fő,

kedvezményes: 11.000 Ft/fő árú jegy.

 

KÜLÖNLEGES TÚRÁK ELŐADÁSOKKAL

Főszerepben a denevérek – zoológiai előadás és denevérleső túra a Pál-völgyi-barlangban

Március 1. péntek, március 27. szerda 15:00

A Barlangok hónapja alkalmából különleges alkalmat biztosítunk a hazai denevérfauna megismerésére. A Pál-völgyi-barlang látogatóközpontjában dr. Hegyi Zoltán, a Duna-Ipoly Nemzeti Park zoológusa avatja be az érdeklődőket a szárnyas emlősök titokzatos világába, amelyet követően vezetéses barlangtúra keretében, a denevérekre témájára fókuszálva ismerhető meg a denevérek fontos föld alatti élőhelyeként számontartott Pál-völgyi-barlang.

Részletek és jegyvásárlás >>

 

Felfedező túrák a Szemlő-hegyi-barlangban rendhagyó előadásokkal

A Barlangok Hónapja keretében bepillantást nyerhetünk, hogy az egykori felfedezők hol jutottak be a barlangba, honnan közelítették meg, a látogatók számára ma már könnyedén járható, gyönyörű képződményeiről méltán népszerű Szemlő-hegyi-barlangot. A Felfedező túrán a csoport a túra végeztével nem a megszokott túraútvonalon, hanem az egykori felfedező bejáraton, az Örvény-folyosón hagyhatja el a barlangot, ahol kiérve a felszínre, gyönyörű panoráma, a kőpark tanösvény és játszótér várja a látogatókat.

A túrák előtt munkatársaink rendhagyó vetítéses előadásokat tartanak a barlangok és a barlangászat világáról, a barlangi mentőszolgálatok munkájáról és kihívásairól.

A program nem akadálymentes, az Örvény-folyosón viszonylag meredek lépcsőkön lehet a felszínre jutni. A program hossza: kb. 130 perc Ajánlott korosztály: 6 éves kortól.

Időpontok és előadástémák: 

Március 8. péntek -14:15 és 15:15 – Előadás: „Magyarország barlangjai”: Borzsák Sarolta barlangtani szakreferens előadása és látványos 3D-s vetítése hazánk barlangjainak világáról. Részletek és jegyvásárlás >>

Március 14. csütörtök 15:00 – Előadás: „A világ karsztjai”: Vörös Péter geográfus és barlangi idegenvezető mesél a Föld legérdekesebb és leglátványosabb barlangjairól. Részletek és jegyvásárlás >>

Március 22. péntek 15:00 – „Mentés a Törökországi Morca-barlangból 1000 méter mélyről”: Hegedűs András, a Barlangi Mentőszolgálat munkatársa, és a tavalyi év nagy figyelmet kapó menőexpedíciójának operatív irányítójának beszámolója. Részletek és jegyvásárlás >>

Mátyás-hegyi-barlang

Kalandtúrák a Pál-völgyi-, Mátyás-hegyi-barlangrendszer kiépítetlen szakaszán. Vegyetek részt egy különleges tanulmányi kiránduláson, egy felejthetetlen földalatti földrajzórán, ahol a tanóra egy izgalmas kalandtúrával ötvöződik!

Tovább

Pál-völgyi-barlang

A Pál-völgyi-barlang hazánk leghosszabb barlangrendszere. A jelenleg ismert kb. 32 km-es hosszból 500 méteres szakasz van kiépítve, mely kb. 1 óra hosszúságú vezetett túra keretében látogatható.

Tovább

Szemlő-hegyi-barlang

A Szemlő-hegyi-barlangot előszeretettel látogatják iskolai, óvodai csoportok, családok és turisták egyaránt. Nem csoda, hiszen a barlangban igazi mesevilág, a lágogatóközpontban szórakoztató interaktív kiállítás, vetítőtermében szemet kápráztató 3D-s film, a barlang feletti parkban játszótér és az ország kőzeteit bemutató tanösvény várja őket.

Tovább

Budai Vár-barlang

A Budai Vár-barlang Magyarország egyik legrendhagyóbb barlangja, amelynek mai arca az ember és természet közös, több százezer éves munkájának eredménye.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.