Kőpark tanösvény

Kőpark tanösvény

A Szemlő-hegyi-barlang felett került kialakításra a hazai kőzeteket bemutató tanösvény. Egy rövid sétával évmilliókon átívelő események "termékeivel" ismerkedhetnek meg az idelátogatók.

Kedves Látogatóink!
Búcsúzik a Jókai-kert a Magyarország földtörténetét bemutató Kőpark tanösvénytől. A 60 db monolitot napokon belül új helyszínen, a Szemlő-hegyi-barlang felszínén tekinthetik meg a látogatók. Az áthelyezés a hamarosan felújításra kerülő Steindl-villa gépjárművel történő megközelítése miatt vált szükségessé.

Amikor Jókai Mór 1853-ban megvette a mai XII. kerületi Költő u. 21. sz. alatti 2,5 hold területet, itt még egy felhagyott kőbánya volt. Szederindával, bozóttal és tövissel dúsan benőtt meddőhányók, forrásvízi mészkőfalak, vermek és üregek voltak akkor ezen a helyen. A sűrű bozót helyébe a költő szőlőt, gyümölcsfákat, hársat, juharféléket, szilt, barkócát, vadgesztenyét és diót telepített.

A Jókai számára oly kedves kertben egy hazánk kőzeteit bemutató tanösvényt alakítottunk ki. A jórészt kőbányákból, külfejtésekből származó kőzettömböket koruk szerinti sorrendben csoportosítottuk. A Kőpark tanösvényt végigjárva 440 millió év képződményeivel találkozhat a látogató.

A tanösvény 2019-ben átköltöztetésre került a Szemlő-hegyi-barlang fölé.


Cím:

1025 Budapest, Pusztaszeri út 35.

Megközelítés:

Bp. Árpád-híd - Szentlélek térről 29-es autóbusszal a barlangig, majd gyalogosan 100 m lefelé a barlang fogadóépületéig. GPS: 47.52769, 19.02424

E-mail:

dinpi@dinpi.hu

Nyitva tartás:

Egész évben szabadon látogatható.

Jókai-kert

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - egy felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt.
A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenyét, diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki.

Tovább

Jókai-kert TT

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése

VEKOP-4.2.1-17-2017-00002 A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében – II. ütem

Folyamatban

Jókai-kert épületeinek és növényállományának felújítása kert funkciókkal való kibővítése

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.