Ugrás a fő tartalomra
ERFA png

VEKOP-4.2.1-17-2017-00002 A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében – II. ütem

Széchényi 2020 erfa
Időszak: 2017.09.01 - 2022.03.31
Téma: Történeti kertek, Ökoturisztika, Környezeti nevelés, Energiahatékonyság, Natura 2000
Forrás: VEKOP

Jókai-kert épületeinek és növényállományának felújítása kert funkciókkal való kibővítése.

A szerződött támogatás összege: 900.000.000 Ft
A támogatás mértéke:
100%

A projekt célja a Jókai-kert megújítása, a funkciójukat vesztett épületek korszerűsítése, új funkciókkal való feltöltése a kor követelményeinek, igényeinek megfelelően. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság jelenleg számos látogatóközponttal és erdei iskolával rendelkezik a kezelése alá tartozó Tájvédelmi Körzetekben, azonban épp a központban nincs olyan fogadó tér, ahol a Nemzeti Park működését átfogóan, a különböző védettségi szintű területek értékeinek bemutatását egységbe rendezve tárhatjuk a látogatók elé. A teljes adminisztrációs területre vonatkozóan a Natura 2000 területek hálózatának bemutatására szintén itt, a központban nyílna a legmegfelelőbb lehetőség. Ezek alapján szükségesnek tartjuk egy olyan komplexum kialakítását mely tudásbázisként, természetismereti és környezeti nevelési vagy kiállítási helyszínként, valamint szakmai workshopok, konferenciák ideális helyszínéül szolgálhatna.

A kibővült ökoturisztikai szolgáltatásoknak köszönhetően a látogatók közelebb kerülhetnek a természet megismerésének élményéhez. A főváros szívében kiemelt fontosságú, hogy a természet értékeit minél közelebb hozzuk az emberekhez, egyúttal azonban a kert történeti jellegének megőrzésére is hasonlóan nagy hangsúlyt kívánunk fektetni. A Jókai korából fennmaradt kevés emlék megőrzése, védelme kiemelt fontosságú a projekt kivitelezése szempontjából.

A kert tematikus jellegét történeti és természetvédelmi oldalról tervezzük megközelíteni. A DINPI iroda épülete és a Jókai présház környezetében a történeti, műemléki jelleg válna dominánsá, míg a kert felső részében a természeti folyamatok bemutatását, ökoturisztikai funkciók hangsúlyozását tervezzük.

A projekt eredményeként a Jókai-kert részben jól struktúrált természetvédelmi területté, részben pedig történeti kertté alakul át. A műemléki jellegű épületek esetleges felújítása, funkciókkal való feltöltése révén a kert ismeretterjesztő, kutató és ökoturiszturisztikai funkciói is bővülnek. Esetleges elbontásukkal a zöldfelületek aránya növelhető, amelynek köszönhetően a természeti értékek tárháza növekedhet. A használaton kívüli nem műemléki jellegű épületek lebontása vagy újjáépítése által szintén funkcióbővülés vagy a kert szerkezetének javulása, zöldfelületek növekedése várható.

A Jókai-kerthez szervesen kapcsolódó Steindl-villa jelenlegi állapotában életveszélyes, a tervkoncepciót összeállító szakemberek haladéktalan felújítását javasolták. A statikai állapotfelmérés dokumentációja alapján a villa felújítása megoldható ugyan, újbóli felépítése azonban várhatóan alacsonyabb költségekkel járna. A rekonstrukciós munkálatokat követően a DINPI irodaépületében működő kutató könyvtár áthelyezését tervezzük, amely természetvédelmi szakkönyvtárként és Natura 2000 területekkel kapcsolatos, vagy kezelési elveket népszerűsítő kiadványok széles tárházaként országos jelentőségűvé válhat. Annak lehetőségét sem vetettük el, hogy a villa elbontását követően helyére épület nem kerül felépítésre, ezáltal növelve a zöld felület arányát.

A kert szerkezetének átalakulása, szolgáltatásainak bővülése következtében megnövekedett látogatói forgalom várható. A projekt révén fővárosunk egy történeti és egyúttal természetvédelmi területe újul meg, amely Jókai munkásságának emléket állítva példát mutat a felelősségteljes természetvédelemre és környezetgazdálkodásra. Továbbá megfelelő környezetet teremt a jövő generációk környezeti nevelésének elmélyítéséhez, gyakolati bemutatásához. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság központjaként rendkívül fontos, hogy egységesen bemutatásra kerüljenek az Igazgatóság kezelése alá tartozó területek, így az ide érkező látogatók átfogó képet kaphatnak a Nemzeti Park területén folyó munkákról, az elért eredményekről és a jövőbeni feladatokról.

A kert flóráját a régióra jellemző lágy és fásszárú növényekkel tervezzük gazdagítani, míg az egyes cserjésedő foltok és a nem-régióra jellemző faegyedek kivágásra kerülnek, melyek felszámolásával a kert áttekinthetőbbé válna, a régióra jellemző flóra telepítésével pedig növelhető a sokszínűsége.

A Jókai-kert megújításával egy korszerű, ugyanakkor a múlt emlékeit méltó módon őrző országos jelentőségű természetvédelmi terület kerül megújításra. Az átalakításoknak köszönhetően az ide érkező látogatókat számos interaktív program, kiállítás fogadja majd, akár a művészi díszkertek, akár a természetes erdők csendje ragadja magával. Az épületekben tervezett kiállítóterek és zöld bolt pedig a nemzeti park célkitűzéseit, a képviselt értékeket, közös értékeink védelmének szükségességét hivatott bemutatni. Lehetőség nyílna a tudományos élet jelentős mértékű fejlődésére, nemzetközi színvonalú szakmai konferenciák, workshopok méltó helyszínéül szolgálhatna.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

Támogatási szerződés:

Támogatási szerződés >>

Egyéb szerződések:

Adásvételi , traktor >>

Bemutatási terv  >>

Faanyagvédelmi szakvélemény >>

Koncepcioterv >>

Statikai állapotfelmérés >>

Gombamentesítés >>

Tervezési szerződés >>

Kőpark-tanösvény áthelyezés >>

 

Jókai-kert

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - egy felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenyét, diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki.

Tovább

Kőpark tanösvény

A Szemlő-hegyi-barlang felett került kialakításra a hazai kőzeteket bemutató tanösvény. Egy rövid sétával évmilliókon átívelő események "termékeivel" ismerkedhetnek meg az idelátogatók.

Tovább

Jókai-kert TT

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése

Cincér újság (2017. nyár)

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság negyedévente megjelenő hírlevele. Ingyenes terjesztésű kiadvány, amely környezetbarát újrahasznosított papírra készült. Az újság legfrissebb számát keresse Zöld Boltunkban (Budapest XII., Költő u. 21.), vagy bemutatóhelyeinken.

Letöltés
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.