Ugrás a fő tartalomra
ERFA png

VEKOP-4.2.1-17-2017-00002 A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében – II. ütem

Széchényi 2020 erfa
Időszak: 2017.09.01 - 2023.11.30
Téma: Történeti kertek, Ökoturisztika, Környezeti nevelés, Energiahatékonyság, Natura 2000
Forrás: VEKOP

A projekt célja a Jókai-kert épületeinek és növényállományának felújítása, a kert új funkciókkal való kibővítése.

A szerződött támogatás összege: 900.000.000 Ft
A támogatás mértéke:
100%

A projekt célja a Jókai-kert megújítása, a funkciójukat vesztett épületek korszerűsítése, új funkciókkal való feltöltése a kor követelményeinek, igényeinek megfelelően. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság jelenleg számos látogatóközponttal és erdei iskolával rendelkezik a kezelése alá tartozó Tájvédelmi Körzetekben, azonban épp a központban nincs olyan fogadó tér, ahol a Nemzeti Park működését átfogóan, a különböző védettségi szintű területek értékeinek bemutatását egységbe rendezve tárhatjuk a látogatók elé. A teljes adminisztrációs területre vonatkozóan a Natura 2000 területek hálózatának bemutatására szintén itt, a központban nyílna a legmegfelelőbb lehetőség. Ezek alapján szükségesnek tartjuk egy olyan komplexum kialakítását mely tudásbázisként, természetismereti és környezeti nevelési vagy kiállítási helyszínként szolgálhatna.

A kibővült ökoturisztikai szolgáltatásoknak köszönhetően a látogatók közelebb kerülhetnek a természet megismerésének élményéhez. A főváros szívében kiemelt fontosságú, hogy a természet értékeit minél közelebb hozzuk az emberekhez, egyúttal azonban a kert történeti jellegének megőrzésére is hasonlóan nagy hangsúlyt kívánunk fektetni. A Jókai korából fennmaradt kevés emlék megőrzése, védelme kiemelt fontosságú a projekt kivitelezése szempontjából.

A kert tematikus jellegét történeti és természetvédelmi oldalról tervezzük megközelíteni. A DINPI iroda épülete és a Jókai présház környezetében a történeti, műemléki jelleg válna dominánsá, míg a kert felső részében a természeti folyamatok bemutatását, ökoturisztikai funkciók hangsúlyozását tervezzük.

A műemléki jellegű épületek felújítása, funkciókkal való feltöltése révén a kert ismeretterjesztő, kutató és ökoturiszturisztikai funkciói is bővülnek.

A projektben megvalósuló fejlesztés során a Steindl-villában az európai uniós jelentőséggel bíró, Natura 2000 hálózatba tartozó természetvédelmi területeket, valamint Magyarország madárvilágát bemutató természetismereti kiállítás, foglalkoztató- és előadótermek kerülnek kialakításra. A Natura 2000 kiállítás bázisát a jelenlegi, Magyarország madárvilága c. kiállítás madárgyűjteménye fogja képezni. A fajok, ezen belül is a Natura 2000 jelölőfajok interaktív, élményszerű bemutatását a mai kor igényeinek megfelelő modern, részben digitális eszközökkel tervezzük megvalósítani Az új kiállítás így alkalmas lesz hazánk madárvilágának mind önálló, mind egy-egy tematikus foglalkozás keretében történő felfedezéséhez.

A villa épületben kerülnek majd megtartásra a különféle környezeti nevelési programok is, amelyek számos látogatót, óvodás és iskolás csoportokat, családokat vonzanak a látogatóközpontba. A villától karakteresen elhúzva, annak tömegével nem konkurálva kerül kialakításra a Látogatóközpont kiszolgáló épülete. A villával a kapcsolatot, egy madárvédelmi szempontból biztonságosan kialakított üvegezett oldalfalú átjáró adja.

A kert flórája a régióra jellemző lágy- és fásszárú növényekkel gazdagodik. Mindezzel a kert élővilága sokszínűbbé válik, s egy közel három hektáros természetközeli élőhely ökológiai állapota javul.

A kert szerkezetének átalakulása, szolgáltatásainak bővülése következtében megnövekedett látogatói forgalom várható. A projekt révén fővárosunk egy történeti és egyúttal természetvédelmi területe újul meg, amely Jókai munkásságának emléket állítva példát mutat a felelősségteljes természetvédelemre és környezetgazdálkodásra. Továbbá megfelelő környezetet teremt a jövő generációk környezeti nevelésének elmélyítéséhez, gyakorlati bemutatásához.

A nemzeti parki igazgatóság épülete ad otthont a Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtárnak. A projekt ennek fejlesztését is érinti: a gyűjtemény egy jelentős része digitalizálásra kerül és egyes könyvritkaságok a Natura 2000 kiállítás részeként is megismerhetőek lesznek.

A Jókai-kert megújításával egy korszerű, ugyanakkor a múlt emlékeit méltó módon őrző országos jelentőségű természetvédelmi terület kerül megújításra. Az átalakításoknak köszönhetően az ide érkező látogatókat számos interaktív program, kiállítás fogadja majd, akár a művészi díszkertek, akár a természetes erdők csendje ragadja magával. Az épületekben tervezett kiállítóterek és zöld bolt pedig a nemzeti park célkitűzéseit, a képviselt értékeket, közös értékeink védelmének szükségességét hivatott bemutatni.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

Támogatási szerződés:

Támogatási szerződés >>

Egyéb szerződések:

Adásvételi , traktor >>

Bemutatási terv  >>

Faanyagvédelmi szakvélemény >>

Koncepcioterv >>

Statikai állapotfelmérés >>

Gombamentesítés >>

Tervezési szerződés >>

Kőpark-tanösvény áthelyezés >>

 

Keressük új kiállításunk megálmodóját!

Igazgatóságunk ajánlatokat vár a Jókai-kert Látogatóközpontban létrehozásra kerülő Natura 2000 kiállítás koncepciójának megtervezésére.

Tovább

Keressük új kiállításunk megálmodóját!

Igazgatóságunk ajánlatokat vár a Jókai-kert Látogatóközpontban létrehozásra kerülő Natura 2000 kiállítás koncepciójának megtervezésére.

Tovább
További kapcsolódó hírek megjelenítése További kapcsolódó hírek elrejtése

Jókai-kert

ÉPÍTÉSI MUNKÁLATOK MIATT A KERT  JELENLEG NEM LÁTOGATHATÓ!


Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - egy felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenyét, diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki.

Tovább

Kőpark tanösvény

A Szemlő-hegyi-barlang felett került kialakításra a hazai kőzeteket bemutató tanösvény. Egy rövid sétával évmilliókon átívelő események "termékeivel" ismerkedhetnek meg az idelátogatók.

Tovább

Jókai-kert TT

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése

Cincér újság (2017. nyár)

A Cincér Újság a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság félévente megjelenő kiadványa. Az újság ingyenes terjesztésű, amely megtalálható bemutatóhelyeinken és nagyobb rendezvényeinken.

Kiadja: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (2509 Esztergom, Strázsa-hegy). Felelős kiadó: Füri András. Szerkesztő: Lichter Katalin

Letöltés
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.