Madarásztúra a Jászkarajenői-halastavaknál

Nagy kócsag - Ardea alba (Fotó: Berkó Gyöngyi)
2022
09
április
Helyszín: Tiszajenő
Besorolás: Könnyű séta

A Cegléd-Szolnok-Tiszakécske között fekvő szikes puszták legjelentősebb vizes élőhelyei között tartjuk számon a Jászkarajenői-halastavakat, melyek a tavaszi-őszi vonulási időszakban a madarak számára különösen fontos szerepet töltenek be.

Túránk során a legnagyobb halastó körgátján sétálunk végig, és ahol betekintést enged a tavat szegélyező nádas, megcsodáljuk a tó tükrén és a nádasokban tartózkodó madárfajokat. Szürkegém, nagy kócsag, foltos nádiposzáta nagy valószínűséggel lesz közöttük. Körtúránk során nemcsak a tó felé, hanem a másik irányban is akad látnivaló: ott a szikes puszta változatos madárvilága mutatja meg magát. Mezei pacsirta, egerészölyv és vörös vércse bizonyosan figyel minket majd felülről. Szerencsével a nagy goda vagy a nagy póling vonuló egyedeit is megpillanthatjuk.

 

Bakancs, kényelmes ruházat ajánlott, ha lehetséges, a résztvevők távcsövet hozzanak magukkal!

Esőkabátot is érdemes hozni. Amennyiben a csapadékviszonyok miatt gumicsizma viselése válik szükségessé, a résztvevőket értesítjük.

Előzetes bejelentkezés szükséges a csokaa@dinpi.hu e-mail címen.

A túra min. 5 fővel indul.

Eső esetén a túrát nem tartjuk meg.

 

A programra csak a >> jegymester.hu << felületen, előzetesen lehet jegyet vásárolni! Helyszíni jegyvásárlásra nincs lehetőség!

>> Facebook esemény <<

Helyszín:

Tiszajenő

Időpont:

2022. április 09. szombat 09:00-12:00

Túra hossza, időtartama:

4 km, 3 óra

Találkozó:

8:45 Tiszajenő alsó vasútállomásnál (GPS: 47.016988, 20.134602)

Részvételi díj:

Teljes árú: 1800,- Ft, kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus) 1100,- Ft

Kapcsolattartó:

Csóka Annamária

E-mail:

csokaa@dinpi.hu

Telefon:

06 30 583 8637

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.