Jókai kora, Jókai bora

Nyulné Dr. Pühra Beáta (Nyakas Pince)
2023
20
október
Helyszín: Jókai-kert, 1121 Budapest, Költő u. 21.
Besorolás: Előadás, Rendezvény

Borkóstolóval egybekötött kert-és irodalomtörténeti est

 

„Egy mély gödör, sok agyagdomb, törmelék halom, szakadékos hegyoldalak; benőve mind földi bodzával, galagonya, borbolya és kökénybozóttal. Napokig eltartott, míg baltával, fűrésszel utat bírtam magamnak törni, hogy meglássam mi az, amit fölvásároltam.”

Jókai Mór Kertészgazdászati jegyzetek című művében írta le e sorokat az 1853-ban megvásárolt svábhegyi kertjéről.

Az író keze által „tündérkertté” változtatott birtokon pompás rózsakert, százéves fák, zöldellő szőlőültetvény, hűs borospince és végtelen nyugalom várja az ide látogatót.

 

Programunkat vezetett kertsétával kezdjük, amelyen megismerkedünk nagy írónk egy kevésbé ismert oldalával, a természet iránti olthatatlan rajongásával, s a kertészet iránti szenvedélyével.

 

A séta után vendégünk Nyulné Dr. Pühra Beáta, a NYAKAS PINCE borászati vezetője.

 

A Nyakas Pince elsősorban illat és zamatanyagokban gazdag, üde, reduktív fehérborok készítésével foglalkozik. A korszerű technológia szakmai sarokpontjait a kíméletes szőlőfeldolgozás, a lehető leghatékonyabb musttisztítás, az alacsony hőfokon végzett erjesztés és az oxigén minél teljesebb kizárása képezik.

A telepített fajtáik között megtalálható az Irsai Olivér, Chardonnay, Rizlingszilváni, Sauvignon blanc, Rajnai rizling, Szürkebarát, Kadarka, Pinot noir, Merlot és Kékfrankos.

 

A Nyakas Pince borait és a Természetes Életmód Alapítvány alakor búzából készült finomságait Jókai egykori présházának borospincéjében kóstoljuk.

 

Javasoljuk, hogy a borkóstolóhoz, meleg öltözettel készüljenek, hogy a pince hűvösében is komfortosan érezzék magukat.

 

A rendezvényt esős időben is megtartjuk. Zord időjárás esetén (vihar, felhőszakadás) töröljük a programot, ez esetben a résztvevőket email-en keresztül értesítjük legkésőbb a rendezvény előtt 2 órával. Egyúttal az esőnap időpontjáról is értesítést küldünk.

 

A kert kutyával nem látogatható!

 

Helyszín:

Jókai-kert, 1121 Budapest, Költő u. 21.

Időpont:

2023.10.20. 16:30

Túra hossza, időtartama:

, 2,5 óra

Részvételi díj:

4500 Ft

Kapcsolattartó:

Kővári Anita

Telefon:

+36306634670

Jókai-kert

2023. őszétől újra várjuk a Jókai-kertbe szakvezetéses programokkal a gyerek-és felnőtt csoportokat! A foglalkozások és szakvezetéses séták előzetes bejelentkezés alapján vehetők igénybe.A kert egyéni látogatók számára sajnos továbbra sem látogatható, mivel bizonyos részein továbbra is építési munkák zajlanak! Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.