Harkályismereti túra

Közép fakopáncs (Fotó: Csonka Péter)
2024
09
március
Helyszín: Vérteskozma
Besorolás: Közepes túra

A harkálynyomokat keresve egy sétát teszünk a Vértes szentélyének nevezhető fokozottan védett Fáni-völgyben.

Megtudhatjuk, hogy miért kulcsfajok a harkályok, mint is jelentenek az esernyőfaj, indikátorfaj kifejezések, miért fontos a holtfa jelenléte az erdei életközösségekben.

A túra során meghatározzuk a látott vagy hallott harkályfajokat, közben megfigyeljük a természetközeli erdőkre jellemző mikroélőhelyeket.

Jegyvásárlás KIZÁRÓLAG ONLINE, helyszíni jegyváltásra nincs lehetőség.

Az online jegyvásárlásra – a helyek függvényében – egészen a program kezdő időpontjáig van lehetőség.

Helyszín:

Vérteskozma

Időpont:

2024. március 9. szombat 10:00 - 13:00

Túra hossza, időtartama:

6,5 km, 3 - 3,5 óra

Találkozó:

10:00 Vérteskozma melletti parkoló (47.449633; 18.439407 )

Részvételi díj:

2 600 Ft/fő, kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus) 1 600 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Klébert Antal

E-mail:

kleberta@dinpi.hu

Telefon:

06 70 330 38 54

Vértesi Tájvédelmi Körzet

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban hozta létre a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, mely a hegységből 15.000 hektár nagyságú területet foglal magában. A tájvédelmi körzet megalapításának célja az volt, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Mór által meghatározott, erősen iparosodott környezetben megőrizze és az utókornak átadható állapotban tartsa a Vértesben és környékén található természeti örökséget.
Mik ennek az örökségnek a jellegzetességei? Mindenek előtt az a biológiai sokféleség, a természetnek az a gazdagsága, mely a kedvező környezeti adottságok következtében ezen a viszonylag kis területen kialakult. Ez a nagyfokú változatosság megnyilvánul a földtani felépítésben, a domborzati és kitettségi viszonyokban, valamint a növény- és állatvilág változatosságában is.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.