Ugrás a fő tartalomra

ÉPÍTÉSZET HÓNAPJA - Művész a kertben, kertművészet a Sváb-hegyen

Őszi Jókai-kert
2021
23
október
Helyszín: Jókai-kert
Besorolás: Könnyű séta

Az ImagineBudapest és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös programja.

„Hiszen én is boldog voltam addig, amíg a magam hétszilvafás telkén gazdálkodtam. Az a nagy uraság! Saját termesztette paszullyal, krumplival jóllakni, rá saját szűrte karcost inni! Igaz, hogy ráment a gazdálkodásomra egy-egy regényemnek az ára, de megvolt érte a magam gyönyörűsége.”

Jókai Mór 75 évesen írta e sorokat, visszaemlékezve szeretett svábhegyi birtokára, ahol 50 nyarat töltött el.

Jókai termékeny írói munkája mellett szenvedélyes kertész és szőlész is volt. Szakvezetéses sétánkon az író e kevésbé ismert oldalával ismerkedünk, s a rózsakertben és az évszázados fák alatt mi is megérezhetünk valamit abból, miért volt oly kedves az írónak e hely. Meglátogatjuk az eredeti présházban kialakított Jókai Emlékszobát és a borospincét, valamint az egykori telekszomszéd, a Steindl család valaha szebb napokat látott villáját is.

Az ImagineBudapest és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös programja.

Jelentkezés a sétára kizárólag az alábbi linken. Helyszíni jegyvásárlásra nincs lehetőség.

http://imaginebp.hu/tura/epiteszet-honapja-muvesz-a-kertben-kertmuveszet-a-svab-hegyen-barangolas-a-jokai-kertben-epiteszet-honapja/

 

Helyszín:

Jókai-kert

Időpont:

2021. október 23. szombat, 11 óra

Túra hossza, időtartama:

1-2 km, 1,5 óra

Találkozó:

11 óra, a Jókai-kert bejárata előtt

Részvételi díj:

4400,- Ft

Kapcsolattartó:

Kővári Anita

Telefon:

30/663-4670

Jókai-kert

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - egy felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenyét, diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.