Ugrás a fő tartalomra

Bunker túra és séta a Strázsa-hegyen orchideák között

Tarka kosbor
2023
07
május
Helyszín: Esztergom
Besorolás: Könnyű séta

A felhagyott szovjet katonai lőtéren teszünk könnyű sétát. A helyszín ma a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, a lőtér fokozottan védett terület, ezért csak vezetővel látogatható.

Utunk során felmegyünk a Kis-Strázsa-hegy kilátótornyába, melyet cirill betűs graffitik díszítenek, megnézzük a VII. számú hadifogoly temetőt, és egy földalatti betonbunkerbe is lemegyünk. 
 

A túra során nem csak a katonai múltat idézzük fel, megismertetjük a természeti értékeinket is: májusban talajlakó orchideákat, nagy ezerjófüvet, a homoki szetyepprétekre és nyílt homoki gyepekre jellemző növényfajokat és a hozzájuk kötődő rovarvilágot - lepkék sokaságát - láthatják a látogatók. A ritka pannon tölgyesek élővilágába is kapnak egy röpke bepillantást: az utunk virágos réteken vezet, kisebb erdőfoltokkal tarkítva. 

 

A katonai objektumok: Strázsa-hegyben található víztározó, kilátó torony, bunker befogadóképessége miatt 20 főben maximált a résztvevők létszáma és minimum 8 fő jelentkezése esetén indítjuk a túrát.

A programon csak 5 éves kor felett lehet résztvenni! 

Előzetes bejelentkezés szükséges!

 
 

Helyszín:

Esztergom

Időpont:

2023. május 7. 9.45

Túra hossza, időtartama:

3 km, 3 óra

Találkozó:

9.45 Esztergom, Strázsa-hegy Kökörcsin Ház parkolója

Részvételi díj:

Teljes árú: 2 900,- Ft, kedvezményes 2 100,- Ft

Kapcsolattartó:

Dr. Jankainé Németh Szilvia

E-mail:

nemethsz@dinpi.hu

Telefon:

+36306634614 (munkaidőben)

Kökörcsin Ház Erdei Iskola

A Kökörcsin Ház a központja a Nemzeti Park helyi környezeti nevelésének, aminek keretében iskolai csoportok, egyesületek, turistacsoportok számára kínálunk programokat a ma már természetvédelmi oltalom alatt álló volt katonai gyakorlótéren.

Tovább

Strázsa-hegyi tanösvény

A Strázsa-hegy a Pilis és az egész nemzeti park nyugati peremén áll. A terület több mint száz évig katonai lőtérként funkcionált, ennek köszönhetően szinte érintetlenül megőrizte természeti értékeit.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.