KA png

Az Esztergom Strázsa-hegyi felhagyott szovjet gyakorló- és lőtér területének környezeti kármentesítése

SZ2020 KA
Időszak: 2016.05.01 - 2023.03.10
Téma: Élőhelyek helyreállítása
Forrás: KEHOP

A DINPI vagyonkezelésében lévő, az esztergomi Strázsa-hegy környékén Natura 2000 területen fekvő egykori szovjet lőtér területén található tavak iszapjának, valamint az egykori üzemanyag tárolók környékén található talaj szennyezettségének megszüntetése

Forrás: KA
Azonosító szám: KEHOP-3.3.0-15-2016-00002

Támogatási összeg: 560 892 256 HUF (100% intenzitás)

A Magyar Kormány kijelölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságot (továbbiakban: DINPI), hogy a Magyar Állam tulajdonában és a DINPI vagyonkezelésében lévő volt szovjet gyakorló- és lőtér területének környezeti kármentesítésére pályázatot nyújtson be. A projekt megvalósítására a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatósága és a DINPI 2016 decemberében támogatási szerződést kötött.

A szennyezéssel érintett területet már a Monarchia idején katonai gyakorlatokra használták. Az első világháború után Esztergom határvárossá vált, ezzel megnőtt katonai szerepe. A második világháború befejezéséig, illetve a 1956-ig a magyar honvédség gyakorlótere volt. 1956-tól a Szovjet Déli Hadseregcsoport harckocsizó és vegyvédelmi alakulatai használták a gyakorlóteret. A szovjet hadsereg kivonulását követően a Magyar Állam végzett környezetvédelmi felmérést a területen, de annak adatai csak hiányosan érhetőek el a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárából (1945 utáni Politikai Kormányszervek és Pártiratok Főosztálya). 2008-ban a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Intézet Közhasznú Társaság az Országos Környezeti Kármentesítési Program keretében kezdte el a szennyezettség feltárását, de az indokolt műszaki beavatkozás forrás hiányában nem tudott megvalósulni.

A DINPI-t – mint a Magyar Állam tulajdonában lévő terület vagyonkezelőjét – a történeti kár tényfeltárására kötelezte a környezetvédelmi hatóság, amely megvalósítása érdekében a szennyezés felmérését már elvégezte. Az aktualizáló tényfeltárás eredményei alapján megerősítést nyert, hogy a volt katonai terület két helyszínen is szennyezett. A szennyezés érintette területek vízbázis védelmi szempontból kiemelten érzékeny területen találhatók. A régi üzemanyag tároló területe szomszédos a Szentlélek-patakkal, míg a DINPI bemutató központja mellett található tavak számos madár költőhelyei, a védett kétéltűek, hüllők és denevérek élőhelyei.

A projekt célja a fenti területek szennyezettségének megszüntetése, ezzel megelőzve a szennyeződés esetleges továbbterjedését, valamint az itt élő fajokban a szennyező anyagok akkumulálódását.

A projekt megvalósítása során a régi üzemanyag tároló területén található szénhidrogénnel szennyezett talaj, valamint a Strázsa-hegyi bemutatóközpont mellett található, régen harckocsi úsztató, ma vizes élőhely bemutatására szolgáló négy darab tó fémek és félfémekkel szennyezett iszapjának kármentesítése valósul meg.

A PROJEKT BEMUTATÁSA A KÉK BOLYGÓ c. MŰSORBAN (VIDEÓ) >>

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

Támogatási szerződés

Támogatási szerződés >>

Hatályos támogatási szerződés >>

Egyéb szerződések:

Vörös József megbízási szerződés >>
módosítások: 1, 2, 3, 4, 5

Páncélosok és orchideák

Az esztergomi Strázsa-hegy és környékének fejlesztései.

Tovább

Kármentesítés a Strázsa-hegy mellett

Igazgatóságunk az Esztergom melletti egykori szovjet gyakorló- és lőtér területének környezeti kármentesítését végzi.

Tovább
További kapcsolódó hírek megjelenítése További kapcsolódó hírek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.