Védjük együtt!

A pomázi Kő-hegy lezárása (Fotó: Novák Adrián)

Tájékoztatás a pomázi Kő-hegyi terület lezárásról

A természetjárók és kirándulók körében méltán népszerű pomázi Kő-hegy néhány szikláját a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi okokból átmenetileg – jól látható módon szalagozással és kitáblázással – lezárta.

Erre az idén megtelepedett és eddig sikeresen költő fokozottan védett madárfaj érdekében volt szükség. A költőpár a hétköznapi zavarást jól viseli, azonban az extra hétvégi (szünidei) forgalom váratlan, a pár számára akár tartós zavarással járó helyzeteket okoz, amely a költés veszélyeztetésével jár (kirándulók hosszan időznek a sziklákon, hangoskodnak, táboroznak, esetleg a szikla alá mennek, körbejárják, vagy más ötletes módon – nem tudatosan – zavarják a költést).

A kilátás továbbra is zavartalanul és biztonságosan élvezhető a Petőfi-pihenő kiépített kilátóhelyéről. Kérjük a tisztelt túrázók megértését a korlátozással kapcsolatban, hozzájárulva ezzel a Pilis gazdag élővilágának megőrzéséhez!

A lezárást a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 12 §. (2.) b. pontja teszi lehetővé, valamint a természetvédelmi hatóság a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 37 §. (2.) pontja alapján meghozott határozata tartja fent.

Novák Adrián
természetvédelmi tájegységvezető
Pilis-Budai Természetvédelmi Tájegység

Budai Tájvédelmi Körzet

A Budai-hegyek fokozódó beépülése, a természetes élőhelyek egyre gyorsuló pusztulása, nemcsak az élővilágot, de a folyamatot gerjesztő lakosság testi és lelki egészségét egyaránt veszélyeztetni kezdte. Így 1978-ban létrejött, a Budai-hegység nagy részének jogi védelmét biztosító, 10528 hektár területű Budai Tájvédelmi Körzet. Igaz, a budai térségben kisebb-nagyobb területeket már a korábbi években védetté nyilvánítottak, de a terület átfogó védelme csak ekkor valósult meg.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.