Ugrás a fő tartalomra

Ürgetelepítés a Gerecsében

Ürgeszállítás (Fotó: Berkó Gyöngyi)

Igazgatóságunk nagyszabású ürgetelepítési akciót folytat a Dél-Gerecse Natura 2000-es területeken.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság ürgéket (Spermophilus citellus) telepít a Dél-Gerecse Natura 2000-es területekre. A fokozottan védett ürgék állománya napjainkra erősen megfogyatkozott. Élőhelyeik, a rövidfüves legeltetett gyepek feldarabolódtak, így az ürgeállományok is csak szigetszerűen fordulnak elő. Az áttelepítéssel Nagyegyháza közelében egy újabb, igényüknek megfelelő élőhelyet népesíthetnek be.

Gerecsei Tájvédelmi Körzet

A Dunántúli-középhegységet északkeleten a Dunazug-hegység zárja le. Ennek a hegységnek a részét képezi a Gerecse-hegység is, amelyet északon a Duna folyama, keleten a Zsámbéki-medence, délnyugaton a Tatai-medence, míg nyugaton a Kisalföld határolja. A Gerecse-hegység három részre osztható, ezek: a Nyugati-Gerecse, a Központi-Gerecse és a Keleti-Gerecse.
Az 1977-ben létrehozott Gerecsei Tájvédelmi Körzet legnagyobb része a Központi-Gerecsében helyezkedik el.
A Gerecsei Tájvédelmi Körzet területe 8 739 hektár, ebből fokozottan védett 1 365 hektár.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.