Újra szabadon szárnyal

Rétisas elengedés a Gerecsében

Sikeres gyógykezelése, rehabilitációja után újra a természetben éli mindennapjait az hatodik naptári éves fokozottan védett rétisas (Haliaeetus albicilla), aki egy öreg fajtársával vívott revírharcban sérült meg még március 6-án.

A DINPI Gerecsei Természetvédelmi Tájegységének mentőállomásán eltöltött napjai során, állatorvosi közreműködéssel felépült, jó kondícióban és erőállapotban, szép tavaszi napon a Tatai Tavak Natura 2000 különleges madárvédelmi területén került szabadon engedésre.

Egyedi gyűrűvel történő jelölése lehetőséget biztosít arra, hogy a jövőben esetleges megtelepedése során azonosítani tudjuk.

Köszönjük a Császári Gazdák Vadásztársaság hivatásos vadászainak, Gáspár Ferencnek és Szabó Zsoltnak a gyors és szakszerű reagálását, illetve a tatai Tappancs Állatorvosi Rendelő állatorvosainak, dr. Czékus Tibornak és dr. Márkus Bálintnak, a magas szintű és alapos ellátását, gyógykezelést.

Csonka Péter
tájegységvezető

Gerecsei Tájvédelmi Körzet

A Dunántúli-középhegységet északkeleten a Dunazug-hegység zárja le. Ennek a hegységnek a részét képezi a Gerecse-hegység is, amelyet északon a Duna folyama, keleten a Zsámbéki-medence, délnyugaton a Tatai-medence, míg nyugaton a Kisalföld határolja. A Gerecse-hegység három részre osztható, ezek: a Nyugati-Gerecse, a Központi-Gerecse és a Keleti-Gerecse. Az 1977-ben létrehozott Gerecsei Tájvédelmi Körzet legnagyobb része a Központi-Gerecsében helyezkedik el. A Gerecsei Tájvédelmi Körzet területe 8 739 hektár, ebből fokozottan védett 1 365 hektár.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.