Új, fokozottan védett madárfaj jelent meg nálunk!

Kis csér Dunavarsány mellett (Fotó: Selemczi Kovács Ádám)

Már az új generáció is készen áll.

Nagyon jelentős ornitológiai megfigyelés és mondhatjuk, kisebb fajta szenzáció az, hogy kis csér (Sterna albifrons) költ a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén!

Dunavarsány egyik zárt kavicsbánya taván – a közeli rokon küszvágó csérek közelében– egy ott megtelepedett kis csér pár fogott késői költésbe még júliusban. A kotlás sikeres volt, jelenleg már a fiókát etetik apró halakkal, és rovarokkal. A szülők bátran védik a területüket, a náluk jóval nagyobb küszvágó cséreket, bíbiceket elzavarva.

A kis csér hazánkban ritka, szórványosan fészkelő, fokozottan védett madárfaj. Közel húsz év szünet után 1992-től jelent meg néhány pár a Dráva zátonyain, 2021 évben ismét fészkelt a Csaj tavon. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén ez az első bizonyított költése.

Kazi Róbert,

Fotók: Selmeczi Kovács Ádám

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.