Rendszeres rongálások a Sas-hegyen

Kidöntött bemutatási interaktív tábla a Sas-hegyen

A kiemelt helyzetű természetvédelmi területen az elmúlt időszakban egyre gyakoribbak az illetéktelen behatolók általi károkozások.

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület Facebook oldalán hétről hétre beszámolunk képekkel, rövid videókkal a természet változásairól. Számtalan gyönyörű vadvirág nyílik, amit most csak virtuálisan csodálhatnak meg. 

Azonban számunkra érthetetlen, dühítő, és elkeserítő eseményekről is be kell számolnunk.

Örülünk, hogy nagyon sokan magukénak érzik a hegyet, és sokszor tettek is már érte. Fáradozásukat köszönjük, hálásak vagyunk érte. De a valaha végzett munka (pl. szemétszedés) sem jogosít fel senkit a szabályok megszegésére. Sokan úgy gondolják, hogy őket nem tántoríthatja el a birtokhatár, azaz a kerítés. Szabadon átvághatják, felbonthatják, lenyomhatják és a már „kész” réseken ők is, mások is bejuthatnak a természetvédelmi területre.  Itt aztán szabad a vásár: bóklászás, amerre a lábuk visz, piknik a védett gyepben, kutyafuttatás – hadd vadásszon csak a gyíkokra…

A Budai Sas-hegy országos jelentőségű természetvédelmi terület, egyben Natura 2000 terület is, nagyon ritka és érzékeny fajok élőhelye. A kerítés ennek a természeti értéknek a megőrzését szolgálja. Tudják, a természet- és környezetvédelem egyik legrégibb jelmondata szerint „A FÖLDET UNOKÁINKTÓL KAPTUK KÖLCSÖN”. Mi azon dolgozunk, hogy, unokáink unokái is „kölcsönadhassák” a Föld nevű bolygót, s rajta a Sas-hegy sokszínű élővilágát. 

Most a járványügyi helyzet miatt kell zárva tartanunk a bemutatóhelyet, nem fogadhatunk csoportokat, látogatókat. 

Kérünk mindenkit, és különösen szomszédainkat, hogy tartsák tiszteletben a védett terület határát. Mi sem megyünk sétálni más kertjébe, nem mászunk át a kapujukon. A területen illetéktelenül tartózkodók bűncselekményt követnek el, ami alól a tájékozatlanság sem ad felmentést. Természetvédelmi területen szemeteléssel, taposással, favágással természetkárosítást is megvalósítanak, ami ugyancsak a bűncselekmény!

A legrosszabb és érthetetlen, a szándékos károkozás. Április elején érvényben lévő tűzgyújtási tilalom ellenére tüzet raktak a parkolóban, kockáztatva, hogy lángra kapjon a növényzet és a házak. Húsvét vasárnapra a Látogatóközpont mellett randalíroztak. Nyomukban eldobált sörös dobozok, a meseösvény két kidöntött táblája, a pókhálós mászókát őrző pók letört lába, stb. 

Elkeseredetten, és dühösen kérdezzük: Így fogadjuk majd itt az óvodás és iskolás csoportokat, látogatókat? 

Sas-hegyi Látogatóközpont

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület  Látogatóközpontja minden korosztály számára tartogat izgalmakat. 

Tovább

Sas-hegy tanösvény

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület különleges természeti értékeket őriz a lüktető főváros felett 250 m-rel.

Tovább

Budai Sas-hegy TT

"A budai hegyek egyik legérdekesebb életközösségét a Sas-hegyen találjuk, bár messziről kopár sziklás képet mutat, amelyen csak itt-ott zöldell egy-egy árva feketefenyő vagy orgonabokor. De ez csak a látszat, amellyel csak a felületes szemlélő elégszik meg, közelebbi vizsgálattal kiderül, hogy Budapest egyik legérdekesebb élőhelye, amelyhez hasonlót Visegrádtól az Al-Dunáig nem találunk." (Dr. Pénzes Antal)

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.