Programsorozat a „Re-Generáció” pályázat támogatásával

Re-generáció projekt (Fotó: Menráth Réka)

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megvalósuló „Re-Generáció” projekt keretein belül idén tavasszal több programot is tartottunk.

Február végén a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság kollégáinak tartottunk egy workshopot Királyréten. A meghívott előadók vezetésével olyan ismereteket szerezhettünk, amelyek a pályázat későbbi programjainak megalapozásához elengedhetetlenek. Bemutatkozott a Magosfa egyesület kiemelt programjaival (Kicsik és nagyik, Biomimikri), vendégünk volt az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület elnöke és megismerkedtünk a re-generáció programmal, amelyről pályázatunk a nevét kapta. Az előadások és beszélgetések mellett elsajátítottuk szövetszatyrok varrását és díszítését, amely a nejlonzacskós vásárlás kiváltását célozza meg.

A következő két napos projektet –immár számos új ismerettel felvértezve– mi tartottuk a Pilisszentiváni Általános Iskolásoknak március 19-20-án a Fenntarthatósági hét jegyében. A két nap során az iskola összes diákja megismerkedhetett több aktuális, hulladékkal kapcsolatos problémával. A gyerekek öt állomáson (Dunavirág Vízibusz, „Mit visz a víz?”, Komposztálás, Szelektív hulladékgyűjtés, Tudatos vásárlás) ismerkedhettek meg a program elemeivel. A gyerekek délután kézműves foglalkozás keretében különböző hulladék anyagokból készíthettek tárgyakat. Emellett pedig szövetanyagból készíthettek maguknak uzsonnás zsákot, tolltartót, pénztárcát.

Április 2-án Esztergomban a Kökörcsin Erdei Iskola udvarán és a Strázsa-hegyi tanösvényen tartottuk meg a Kökörcsin Nap elnevezésű rendezvényt. Az esztergomi és a dorogi iskolákból érkező diákok egy komplex természetvédelmi, környezetvédelmi programon vehettek részt a nap során. Megismerkedhettek a Strázsa-hegy természeti értékeivel, majd megtudhatták, hogy ezeket az értékeket milyen emberi tevékenységek veszélyeztetik, és ők hogyan tudnak tenni ellene. A szelektív hulladékgyűjtés, a tudatos vásárlás, és a komposztálás gyakorlása mellett, itt is lehetőség nyílt a hulladék anyagok felhasználásával történő kézműveskedésre. Elhasznált pamutpólókból ékszereket, papírhengerekből, valamint természetes anyagokból, agyagból dísztárgyakat készíthettek a gyerekek.

Reméljük, hogy ezekről a változatos és izgalmas programokról mind a gyerekek, mind a kollégák is sok olyan új ismerettel távoztak, amely hozzájárul a fenntartható jövőhöz.
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.