Pilisszentiván egyedülálló értéke – A pilisi len

Pilisi len (fotó: Berecz Tibor)

A pilisszentiváni Szénások Európa Diplomás Terület ismert, fokozottan védett növényritkasága a pilisi len (Linum dolomiticum). A világon egyedül ezen a területen élő bennszülött fajt Borbás Vince, a 19. század egyik úttörő botanikusa írta le 1897-ben.

Ez a mindössze 10-20 centiméter magasságú törpecserje napsárga virágait májusban hozza. A faj több foltban, igen változatos élőhelyeken fordul elő, egyedei a nyílt, murvás felszínektől kezdve egészen az árnyas erdőszegélyekig megtalálhatók. Május elején sok példánya már messziről is jól felismerhető sárga szirmairól, azonban messze nem virágzik minden egyed! A tőlevelek felismerése gyakorlatot igényel, ráadásul a fiatal példányok mindössze 1-2 centiméteresek és száruk még nem fásodik el. Ezek különösen sérülékenyek, a taposás a pusztulásukhoz vezet.

A pilisi len állománya az utóbbi 10 évben, elsősorban feltételezhetően mezoklimatikus okokból jelentősen csökkent, az egyedek mintegy fele eltűnt. Vizsgálataink kimutatták, hogy a jelenség visszavezethető az újulat hiányára, illetve ezzel párhuzamosan az idős egyedek pusztulására. Míg előbbi hátterében elsősorban a csapadékhiány és a magas felszíni hőmérséklet, az utóbbiéban az egyedek idős kora állhat. A taposás, a technikai sportok és a nyomukban fokozottan fellépő erózió a helyzetet tovább rontja.

A pilisi len állományában zajló folyamatok jobb megértése érdekében több helyszínen magvetéses kísérletet végzünk. Ezek alapján is jól látszik, hogy az egyedek nagyon lassan növekednek, négy-ötévesen is mindössze néhány centiméteresek, így a faj fiatal példányai fokozottan érzékenyek!


A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a pilisi len élőhelyén jelenleg számos beavatkozást végez a faj fennmaradása érdekében. Ezek közül kiemelkedőek a már említett magvetéses kísérleti beavatkozások, valamint a tájidegen fekete fenyő eltávolítása azokon a helyszíneken, ahol annak vastag tűavara és árnyékolása a faj fennmaradását veszélyezteti. Az elmúlt években történt fekete fenyő eltávolítás az Ördög-torony környezetében is, ahol azóta a pilisi len egyedszáma megnövekedett, így ez a helyszín éppolyan érzékeny, mint a Borbás-gerinc területei és a fajnak otthont adó más élőhelyek is Pilisszentiván, Piliscsaba és Nagykovácsi községhatáraiban. Éppen ezért kérjük a látogatókat, hogy ezt az utóbbi helyszínt is csak szakvezetéssel látogassák!

A virágzó növény és a terület bemutatására a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei szervezett túrákat, szakvezetéseket indítanak az érdeklődőknek, a terület kizárólag kollégáink vezetésével látogatható. Ezek keretében a növény bemutatásán kívül lehetőség nyílik a terület bejárására, megismerésére is.

 

Munkatársaink a virágzás időszakában fokozottan ellenőrzik az ide érkezőket, biztosítva ezzel a faj fennmaradását is. Az érzékeny sziklagyepek és a pilisi len fennmaradása érdekében az utakat elhagyni, szemetelni, a területet kerékpárral látogatni még vezetett túrák keretében sem szabad. A fokozottan védett terület kizárólag a jelzett turistautakon, illetve tanösvényeinken látogatható! Közös célunk és felelősségünk, hogy megőrizzük a pilisi lent és élőhelyét az utókor számára!

Hock Ferenc

Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Pilisi Len Látogatóközpont

A Pilisszentivánon található megújult látogatóközpontunkban interaktív természetvédelmi kiállítás mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület élővilágát. A bemutatóhelyen vetítőterem, kültéri foglalkoztató terület, nyári konyha és vizesblokk ad lehetőséget gyerekcsoportok élményszerű foglalkoztatására.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.