Nyust mustra a Börzsönyben

Nyuszt a Börzsönyben (kameracspdás felvétel)

A vadmacska után ezúttal egy NYUSZT (Martes martes) nézett a Börzsönyben kihelyezett vadkameráink egyikébe.

A nyuszt védett kisragadozónk. Avatatlan szemek könnyen összekeverhetik a nyestekkel, azonban a videón jól láthatóak a megkülönböztető jegyeik. A nyusztok sárga mellfoltja nem ér le a lábukig, az orruk fekete, a fülük karimája pedig fehér. Ezzel szemben a nyest mellfoltja fehér, a mellső lábaik alá ér, barna vagy rózsaszín az orruk és a fülük. Nyestekkel gyakran találkozhatunk a lakott települések környékén.
 
A nyuszt ezzel szemben igen félénk, nehéz lencsevégre kapni. Elkerüli az emberi településeket, ritkán hagyja el az erdő nyújtotta menedéket. Inkább nappal aktívak, kisemlősöktől a gyümölcsökön át sok mindent fogyasztanak. Szőrös talppárnáikkal könnyen közlekednek az erdőben.
 
 
 
A vadkamerákon keresztül zavarás nélkül tudjuk megfigyelni a nyusztok életét. Számukra is fontos az erdők változatos szerkezete, melyet a LIFE4OakForests (https://www.life4oakforests.eu/) projekt keretében hoztunk létre.

A Börzsöny

Évmilliókkal ezelőtt a Börzsöny ősvulkán tömbje közel 2000 méter magasan emelkedett a tenger szintje fölé. A későbbi kitörések nyomán kialakuló beszakadások illetve az erőteljes lepusztulások révén a mai legmagasabb pont – a 939 méter magas Csóványos – már „csak” huszadik a száz legmagasabb magyar hegycsúcs listáján.

Tovább

A Natura 2000 tölgyerdők szerkezeti és kompozíciós biodiverzitásának növelését célzó természetvédelmi eszközök

Folyamatban

A projekt célja: NATURA 2000 tölgyerdők természetvédelmi kezelése, szerkezeti és összetételi diverzitásának növelése; mert a változatosság gyönyörködtet!

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.