Nyílik a tarka sáfrány

Tarka sáfrány (Fotó: Halász Antal)

Megtisztítottuk a tavasz egyik első hírnökének élőhelyét.

Igazgatóságunk munkatársai – Utasi Imre polgári természetőrrel közösen – január utolsó napján megtisztították a Ceglédi-rét Természetvédelmi Terület városhoz közel eső területét. A mintegy 20 zsáknyi illegálisan elhelyezett hulladékot a VÁRVAG Kft. segítségével szállítottuk el.

Az ehhez hasonló szemétkupacok veszélyeztetik ökológiai értékeinket, csúfítják természetes élőhelyeink szépségét. A munka eredménye hamar meg is látszott: a megtisztított  területen néhány nap múlva megjelentek a virágzó tarka sáfrányok.  

A tarka sáfrány  (Crocus reticulatus)  száraz, gyakran homokos talajú mezőkön él Európa délkeleti részén. Az erdős puszták egyik jellemző vadvirágaként elterjedése hűen követi az erdős puszták övét a Volgától egészen hazánkig. Magyarországon a Duna-Tisza közén Váctól Bajáig és Kelebiáig még számos lelőhelye ismert. A Ceglédi-rét Természetvédelmi Területén is több ezres állománya található.

Tarka sáfrány mindössze 4-10 cm-es, apró termetű nősziromféle, a tavasz első hírnöke. A külső lepelcimpákon futó 3 ibolyás csík, mint egyik jellegzetes bélyege különbözteti meg a kertekben megtalálható rokonaitól.  

A tarka sáfrány  védett növényfaj, természetvédelmi értéke 10 000,- Ft!  

Vincze Tibor 
Tápió-Hajta Vidéke TK
természetvédelmi őrkerület-vezető

Ceglédi-rét TT

Cegléd határában található 17,4 hektáros rét egy ritka orchidea fajnak, a pókbangónak köszönheti, hogy 1990-ben védetté nyilvánították, az európai uniós csatlakozás óta pedig a NATURA 2000 hálózatnak is része.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.