Mire fekete gólyáink visszatérnek

Fekete gólya fészek kihelyezés

Megújult fészek fogja várni a Pilis- Visegrádi-hegység egyik fekete gólya párját. A fészek múlt év augusztusában egy heves vihar során megsemmisült, ezért a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Pilis-Budai Tájegysége és helyi madarászok február végén műfészekkel pótolták a régi fészket.

Megújult fészek fogja várni a Pilis- Visegrádi-hegység egyik fekete gólya párját. A fészek múlt év augusztusában egy heves vihar során megsemmisült, ezért a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Pilis-Budai Tájegysége és helyi madarászok február végén műfészekkel pótolták a régi fészket. A fém gólyafészek alap stabil rögzítése után csak vastagabb gallyakkal béleltük azt, meghagyva a fészek végső kialakítását az ehhez tőlünk sokkal jobban értő gólyapárnak.  Ez a pár tavaly 4 fiókát röptetett ki, melyeket szakembereink meggyűrűztek. Az Észak-Afrikai telelőterületről márciusban visszatérő fekete gólyák megszokott költőhelyükre (revírekbe) igyekeznek vissza, ezért volt fontos, hogy a megújult fészek a régi helyére kerüljön. A fészek körüli erdőrészlet fakitermelésre volt előkészítve néhány éve, amikor beleköltött a fekete gólya. Ezt a tényt az erdőgazdálkodó Pilisi Parkerdő Zrt. elfogadta és Igazgatóságunkkal egyeztetve elállt a részlet letermelésétől. Ezt a sikeres költés sorozatot segíti a fészek megújítása.

Novák Adrián
tájegységvezető
Pilis-Budai Természetvédelmi Tájegység
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.