Már virágzik az apró nőszirom!

Apró nőszirom (Fotó: Vincze Tibor)

Munkatársaink terepbejárás során készítettek képeket e színpompás védett tavaszi vadvirágról.

A nővény latin neve Iris pumilla, az Iris (írisz) görög eredetű szó, jelentése szivárvány. Növényünk, ha nem is a szivárvány minden színében, de igen sok színváltozatban virágzik a fehértől a sárgán át a világoskékig.

20-30 éve még több ezer juh járta a kőröstetétleni pusztát. A taposás hatására a bolygatott szikpadkákon jelentős gyomosodás indult meg (elsősorban a mezei aszat), de sok helyen lehetett találkozni az apró nőszirom szépen virágzó állományaival is. Az utóbbi 20 évben a legeltetés visszaszorult, a gyepfelszín záródott, a mezei aszat szinte teljesen eltűnt, de apró nőszirmot is csak 3-4 magasabb szikformáción találunk. Adatbázisunk szerint Igazgatóságunk Alföldi működési területén ritkának mondható, csak 3 helyen fordul elő.
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.