Legyél Te is „lápnok”! Új tanösvény a Dunakeszi tőzeglápon

dunakeszi_tozeglap

Izgalmas és látványos tanösvénnyel gyarapodott igazgatóságunk működési területe: átadták a Dunakeszi tőzeglápon létrehozott Teknős tanösvényt. 

A közel 900 méteres nyomvonalon létrehozott, nagy részben pallósoron vezetett tanösvény témája a főváros körüli lápterületek – egyik szinte utolsóként fennmaradt – különleges élőhelyének és élővilágának bemutatása. Névadója a mocsári teknős (Emys orbicularis), amely életmódjában szorosan kötődik a láphoz, tojásait pedig a láp közvetlen környezetének homokos talaján rakja le. A lápos részeken, nádasokban és két rejtett, állandó tavacska mentén futó, de a homokpusztagyepre is kivezető tanösvényen hét fontosabb állomás található, amelyek közül négy játékos élményelekemeket is tartalmazó, részben kilátóként is funkcionáló pavilon.

A Dunakeszi Auchan Kereskedelmi Központ szomszédságában található területen létrehozott és az áruház parkolójából megközelíthető tanösvény további érdekessége, ez az első olyan kereskedelmi központ hazánkban, ami a vásárlóknak ilyen jellegű természeti attrakcióval szolgál. Létrehozója a Dunakeszi Auchan Korzót üzemeltető Nhood Services Hungary Kft., amely szándékainak megfelelően külön hangsúly kapott a környezet- és természetkímélő kialakítás is. Ennek köszönhetően a faszerkezetek kezeléséhez kizárólag vegyszer- és oldószermentes anyagokat használtak, a nyomvonal létrehozásához pedig egyetlen fát sem vágtak ki. 

A tanösvény létrehozásában igazgatóságunk is közreműködött a megalapozó természetvédelmi felmérés és terv, valamint a kereteket kijelölő bemutatási koncepció elkészítésével, a kialakítás során pedig folyamatos szakfelügyelet biztosításával.

 

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.