Kert59

Kert59 ötletgazdái

Ahol a végállomás a kiindulópont.

A Kert59 a Főváros XI. és XII. kerületének határán, az 59-es villamos Márton Áron téri fordulójában megszülető gyönyörű és természetközeli kert. A forgalmas csomópontot jelentő területen mindeddig mindössze egy csekély ökológiai és esztétikai értékkel bíró kaszáló és néhány tuja volt, hamarosan azonban teljesen megújul: alulról jövő kezdeményezésként és széleskörű összefogás eredményeként ökologikus közpark születik a helyén.

 

Az Újbuda Önkormányzata, a Hegyvidéki Önkormányzat, a BKK, a MATE Budai Campusának Táj- és Kertépítész szakának, igazgatóságunk Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területének és az Avocet Holding együttműködésének célja, hogy a tér környezetében élőknek és az erre járóknak egyaránt örömet jelentő, a beporzó rovarok és más élőlények számára is élőhelyet biztosító közparkot hozzanak létre. A közterületfejlesztés nem titkolt célja a példamutatás és a szemléletformálás is: olyan természetbarát kertművelésre törekszünk, amely figyelembe veszi az ember igényein túl a vadon élő állatok, a természet szükségleteit is.

Az 59-es villamos fordulója

 

A Kert59 hivatalos „megnyitójára” május 20-án, a Méhek Világnapján került sor, jóllehet, ez még csak a fejlesztés nyitányát jelentette csak. Nem egy „instant”, „kulcsrakész” kertről van ugyanis szó: végső formája több szakaszban alakul ki két-három éves folyamat során. Hosszabb távon egy ilyen „türelmes” fejlesztés pénzügyi erőforrásokat takarít meg és kevesebb negatív hatással van a környezetre is. Lehet, hogy így a tér néha kissé rendezetlennek tűnik majd, a körültekintő ökológiai és pénzügyi gazdálkodás érdekében azonban érdemes kivárni, míg teljes pompájában megvalósul az egyelőre még csak papíron megálmodott koncepció.

 

A kertet a Kertészeti Egyetem végzős hallgatói tervezték meg egy számukra kiírt tervpályázat keretében. A 2022 tavaszi félévében csoportosan kidolgozott tervekkel szemben támasztott legfőbb elvárás az volt, hogy az eredmény egy esztétikailag egész évben vonzó, de a biológiai sokféleségen alapuló és azt támogató, ökológiailag fenntartható kert szülessen. Legyen képes elnyerni a lakók tetszését, de feleljen meg a BKV műszaki és biztonsági követelményeinek, nem utolsó sorban pedig férjen bele a költségvetésbe.

 

A hallgatói csapatok pályaműveiből szakmai zsűri választotta ki a nyertest a szakmai és megvalósíthatósági szempontokat egyaránt mérlegelve. A győztes terv alapján kezdődött el 2023 tavaszán a mikroélőhely környezettudatos átalakítása, amiben négy helyi civil szervezet is részt vesz.

 

Írta: Kremnicsán János

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.