Járművekkel a Börzsönyben

Börzsönyi út ((Fotó: ifj. Darányi László)

Mindenkit arra buzdítunk, hogy a nemzeti parkba lehetőleg közösségi közlekedéssel érkezzenek. Amennyiben mégis az autózást választják érdemes teleautót szervezni és a lenti tudnivalókat figyelembe véve használni a védett területeken található utakat.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park védett területeire különböző jogszabályok korlátozzák a járművel való behajtást. A megfelelő pontokon sorompók és a jól ismert „mindkét irányból behajtani tilos” közlekedési tábla illetve különféle kiegészítő (esetenként magyarázó piktogramokkal ellátott) táblák találhatók.

A tiltást megszegőkkel szemben a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai intézkedést foganatosítanak, amely 5.000-50.000 Ft közötti helyszíni bírság kiszabását vagy az illetékes Kormányhivatalnál való közigazgatási eljárás megindítását jelenti. Utóbbi esetben a közigazgatási bírság értéke akár 300.000 Ft is lehet!

Kérjük az erdő látogatóit, hogy járművel való közlekedésük esetén fokozottan ügyeljenek a táblákkal jelzett útszakaszokra és tartsák be az előírásokat!

Könnyítésként a mellékelt térképvázlatokon mutatjuk be az erdőterületre benyúló, jellemzően erdészeti utak szabadon használható (narancs színnel jelezve) és a táblával védett, engedély nélkül nem használható szakaszait.

- Kóspallag-Törökmezői út: engedély nélkül járható a Törökmezői játszótérig

- Kóspallag-Nagyirtási út: engedély nélkül járható a Nagyirtási Szent Orbán Hotel parkolójáig

- Szokolya-Királyrét Hideg-hegyi út: engedély nélkül járható a Cseresznyefai parkolóig

- Szokolya-Királyrét Szén-pataki út: engedély nélkül járható a Szén-pataki kulcsosházig

- Szén-pataki kulcsosház felé és Nagyirtás felé: az útról letérni tilos.

- Kemence völgyi út: Diósjenő felől engedély nélkül járható az Erdei Szabadidőparkig, Kemence felől a Fekete-völgy panzióig

- Nagy-völgyi út: Bernecebaráti felől engedély nélkül járható a Hosszúpásti-kútig, Nagyoroszi felől az egykori laktanyáig

Külön figyelmet érdemelnek a fokozottan védett természeti területek (térképen rózsaszínnel jelölve), amelyek esetében a jogszabály a gyalogos belépést is korlátozza. Az erre vonatkozó hatósági táblák figyelembevétele úgyszintén minden erdőjárónak kötelessége!

Jó túrázást kívánunk!

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább

A Börzsöny

Évmilliókkal ezelőtt a Börzsöny ősvulkán tömbje közel 2000 méter magasan emelkedett a tenger szintje fölé. A későbbi kitörések nyomán kialakuló beszakadások illetve az erőteljes lepusztulások révén a mai legmagasabb pont – a 939 méter magas Csóványos – már „csak” huszadik a száz legmagasabb magyar hegycsúcs listáján.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.