Igazi ritkaságot találtunk

Sávos bödöncsiga háza

Sávos bödöncsiga váza került elő Visegrádon, a Duna-parton

2019. 09. 21-én ritka csigaház került elő Visegrádon, a kompnál. A 90-es évek óta kipusztultnak gondolt sávos bödöncsiga (Theodoxus transversalis) meszes vázát mosta partra a víz. A kopott kis csigaház lehet akár 20 éves is, ezt nem tudjuk megállapítani, sajnos nem jelenti élő példány létezését ez a „lelet”. Az állat természetvédelmi oltalom alatt áll és Natura 2000 jelölőfaj is, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

A vízparti fövenyben keresgélve több apró csigát is felfedezhetünk:
  • A gyakoribb rajzos csiga (Theodoxus danubialis) is a bödöncsigák közé tartozik, természetvédelmi értéke 10 000 Ft. Szép lila rajzolatáról könnyen felismerhető, nem hasonlít semmilyen más fajra.
  • A jövevény folyami bödöncsiga (Theodoxus fluviatilis) elterjedésével magyarázzák a sávos bödöncsiga visszaszorulását. Elegáns megjelenésű mozaik mintás háza jól beazonosítható.

Dr. Jankainé Németh Szilvia 

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.