Fokozottan védett madárfajok költésének nyomon követése

pusztai ölyv fióka gyűrűzés közben (fotó: Berecz Tibor)

Őrszolgálatunk tagjai a terepszezon közepén végzik a legtöbb fokozottan védett madárfaj költésének ellenőrzését, valamint fiókáik gyűrűzését. 

Ez egy rendkívül mozgalmas időszak, amely során a megelőző terepi munka kiemelt fontosságú, valamint egész napos elfoglaltságot nyújt a kutatást végző személyek számára. A nagyobb testű madarak fiókáinak gyűrűzése azért is szükséges, mivel a kifejlett madarak már nehezen jelölhetőek, befoghatóak, így a legegyszerűbb, ha a fészküknél látogatjuk meg őket. A jelölés és nyomon követés segít az egyedek-, populációk- és élőhelyeik védelmében.

fekete gólya fiókák fészkükben (fotó: Kossuth Levente)

 

Olyan odúban költő fajok, mint a szalakóta, füleskuvik, kuvik fészken történő jelölése egyszerű, hiszen egy létra segítségével feljuthatunk a fiókákat rejtő dobozhoz.

füleskuvik fióka (fotó: Sári Gergő)

Azon fajok amelyek magas fákra rakják a fészküket bonyolítják a fészekhez való feljutást. Ezekhez a gyűrűzésekhez ipari alpinizmusban jártas mászó ember segítségét kérik a gyűrűző szakemberek. 

a fészekhez való mászás első méterei (fotó: Sári Gergő)

A rétisasok már február elején tojást raknak, így leghamarabb az ő fiókáik lesznek olyan méretűek, amelyek már jelölhetők ornitológiai jelölőgyűrűvel.

rétisas fiókák fészkükben (fotó: Szendőfi Balázs)

A júniusi időszak a legmozgalmasabbak közé tartozik, hiszen ekkor van a „nagy fiókadömping”.

kikelő vércse fiókák (fotó: Sári Gergő)

A parlagi sasok fiókáit kizárólag csak a kijelölt mintaterületeken gyűrűzik, a fészekellenőrzések során toll és táplálékmaradvány gyűjtés történik. Később a gyűjtött nagy evezőtollakból genetikai vizsgálatokkal készítik el a különböző revírek- és az ország sas genetikai térképeit.

fészekből kiesett parlagi sas fióka (fotó: Sári Gergő)

Az odúban költő bagolyfajok fiókáinak gyűrűzése a legkönnyebb feladat, hiszen a sötéthez szokott állatok nyugodtan tűrik a gyűrűzési folyamatot, olykor kézben is elalszanak.

füleskuvik család (fotó: Sári Gergő)

kuvik fióka (fotó: Sári Gergő)

pusztai ölyv fióka gyűrűzés közben (fotó: Berecz Tibor)

Ekkor zajlik azoknak a költő fajoknak a felmérése is, amelyek gyepekhez kötődnek, fontos meghatározni azokat a védőzónákat, amelyekben a fészek helyezkedik el és a kaszálás során védőterületet kell biztosítani.

Akadnak olyan speciális esetek is, amikor a fészekhez darus autó segítségével jutnak fel a gyűrűzők, ilyen a fehér gólya is, amely legtöbbször villanyoszlopon fészkel.

fehér gólya fiókák fészekben (fotó: Kossuth Levente)

A későn érkező és költő fajok fiókáinak kirepülése akár július közepéig is elhúzódhat, ezek közé tartozik a hamvas rétihéja, szalakóta, kék vércse.

kék vércse fióka gyűrűzésre várva (fotó: Kovács Dorina)

színes jelölőgyűrűvel ellátott hím kék vércse (fotó: Sári Gergő)

színes jelölőgyűrűvel ellátott tojó kék vércse (fotó: Sári Gergő)

Összeállította: Sári Gergő, természetvédelmi őr

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.