Farkas tűnt fel a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén

farkas

A szürke farkas alkalmi jelenlétére volt már példa Igazgatóságunk működési területén, eddig azonban minden esetben a Szlovákiával határos területeken bukkantak fel egyedei. 

A farkas alapvetően kerüli az emberrel való közvetlen találkozást, de Európa jelentős része ma már kultúrtáj, így a beépített területek közelsége nem szokatlan az állatok számára. A Svájcban jeladóval ellátott farkas példája azt mutatja, hogy kóborló egyedek bárhol felbukkanhatnak.

Találkozhatunk farkassal? Aligha. Óvatos állat, érzékszervei sokkal kifinomultabbak az emberénél.

Kik azok akik mégis legnagyobb eséllyel kerülhetnek kapcsolatba farkassal? Vadászok, vadgazdálkodók, külterületen gazdálkodó állattartók, kivételes esetben kirándulók, természeti környezetben sportolók.

Vadászok, vadgazdálkodók számára lényeges információ, hogy bár a farkas alapvetően vadon élő állatokkal táplálkozik, a vadászható fajok állományát – különösen 1-2 kóborló egyed – nem veszélyezteti. Fontos, hogy vadgazdálkodási feladatokat, vadászatot végzők minden esetben a szokásosnál is gondosabban járjanak el éjszakai vadászat, dúvadgyérítés során.

Állattartók esetében a legfontosabb, az egyébként is elvárható felelős állattartás: az állatok folyamatos felügyelete, vagy megfelelő 5-6 soros villanypásztor alkalmazása, éjszaka az állatok zárható helyen történő tartása, nagytestű pásztorkutyák tartása a haszonállatok mellett.

Ha rendkívül ritka esetben a kirándulók mégis találkoznak farkassal nincs okuk ijedtségre, maradjanak nyugodtak, a farkas néhány másodperc után magától is odébbáll. Tapsolással, kiáltással az állat távozását siettethetik, de ne kezdjenek el futni, különösen pedig ne kövessék az esetleg észrevett állatot!

A szürke farkas (Canis lupus) Magyarországon őshonos nagyragadozó, fokozottan védett [13/2001. (V. 9.) KöM. rendelet] és kiemelt közösségi jelentőségű faj [275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet]. A farkas egyedeinek engedély nélküli elejtése, károsítása, zavarása bűncselekmény!

Igazgatóságunk teljes működési területére is igazak azok az alapelvek, amelyeket részletesen a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai állítottak össze a farkassal kapcsolatban. Bővebben >>>

 

Fotó: Clément Bardot, Wikimedia Commons. A kép illusztráció, nem M237-et ábrázolja! 

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.