Erdei vizes élőhelyek fejlesztése a Kámor-hegy és Drégely vára alatt

Égeres-forrás

Az intenzív erdőgazdálkodás és a klímaváltozás miatt az erdei vizes élőhelyek rendkívül visszaszorultak. 

Ezt ellensúlyozva, kis léptékben, példamutató jelleggel a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a LIFE4OakForests projekt keretében 2021-2022 telén számos új erdei vizes élőhelyet alakított ki.

A vízmegtartás, hordalékfogás érdekében többek között a nagyoroszi Hévíz-patakban rönkgátakat létesítettünk, az Égeres-forrást kerítéssel vettük körbe megvédve a kifolyást a vaddisznó, szarvasok taposási kárától. Az utak mentén az erdőbe vezető vízelvezető árkokat létesítettünk, ami a vízvisszatartás mellett az erdei utak járhatóbbá tételéhez is hozzájárul.

Diósjenő határában többek között az egykori Malom-tó gátját rekonstruáltuk (zúzottkőből, farönkből, betonvas hálóval megerősítve), az alvízen pedig energiatörő kőfolyást létesítettünk, tókákat alakítottunk ki.

Tavasszal ezeket a tókákat, tocsogókat, illetve a Malom tavat kétéltűek és hüllők fogják elfoglalni. A kisebb tókákákat pl. erdei békák, a forráskifolyókat gőték, szalamandrák, a tavat pedig pl. vízisiklók, illetve vízi rovarok népesítik be.

Ezek jelentősege igazán táji szinten mérhető. További beavatkozásokat a későbbiekben a Börzsöny más területein is el kívánunk végezni. Hasonló beavatkozásokat a Bükki Nemzeti Parkban is végrehajtottak.

A vízvisszatartás az erdők biodiverzitásának fenntartása és növelése mellett annak mikroklímáját is pozitívan befolyásolja, sőt a produkciónak és ezen keresztül a szénmegkötésnek is kedvez, hiszen hazánkban ez erősen függ a csapadék, illetve az erdők vízellátottságtól.

Koncz Péter, projektmenedzser

A Natura 2000 tölgyerdők szerkezeti és kompozíciós biodiverzitásának növelését célzó természetvédelmi eszközök

Folyamatban

A projekt célja: NATURA 2000 tölgyerdők természetvédelmi kezelése, szerkezeti és összetételi diverzitásának növelése; mert a változatosság gyönyörködtet!

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.