Élőhelykezelés a gyapjas csüdfű élőhelyén

Élőhelykezelés a gyapjas csüdfű élőhelyén

A gyapjas csüdfű (Astragalus dasyanthus) egy „igazi” sztyeppnövény, mely hazánkban éri el elterjedési területének nyugati határát.

A Kárpát-medencében csak az Erdélyi Mezőségben, a Delibláti homokpusztán (Szerbia), illetve nálunk fordul elő. Hazánkban a Duna-Tisza-közén, a Nyírségben, illetve a Mezőföld néhány pontján fordul elő. Egykor a mai Budapest területén is élt, de innen már régen kipusztult. Másutt is nagyon megritkult. Egykor a Dunaújváros (akkori nevén Pentele) és a főváros közötti hatalmas kiterjedésű legelőkön nagy állományai éltek, de ezek mára élőhelyeinek felszámolódása miatt szinte mind eltűntek.

Gyapjas csüdfű

Mindössze két kisebb sztyeppfolton maradt belőlük mutatóba néhány növény, azonban ezeknek az élőhelyeknek az állapota is egyre jobban romlik: idegenhonos növények (akác, ostorfa, bálványfa) terjednek rajtuk, gyomosodnak illetve cserjésednek. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei ezért az Erdőmentők Alapítvány önkénteseinek a segítségével megkezdték az Adony mellett található egyik utolsó gyapjas csüdfű lelőhely természetvédelmi szempontú kezelését.

Eligazítás, munkacsapatok felállítása.

Kaszálás, lehordás.

A ponyva jó szolgálatott tett.

Dr. Riezing Norbert

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.