De mi is az a szúnyogfa?

Vénic-szil lependék termése (

Az Év Fája a vénic-szil.

Az év fáját 1996 óta minden évben megválasztja az Országos Erdészeti Egyesület. Kezdetben a győztest a kuratóriumi tagok választották, azonban 10 éve bárki leadhatja a voksát a 3 kijelölt fafaj közül a számára legkedvesebbre. 2023-ban így lett az év fája a vénic-szil, vagy másnéven a szúnyogfa.

Körülbelül 20-25 méter magasra nő, közepes termetű fának mondható. Különlegessége, hogy lombfakadás előtt virágzik, március környékén már láthatjuk zöldes-vöröses virágait. Elliptikus levelei váltakozó állásúak, fonákuk enyhén szőrözött. A levélszél kétszeresen, élesen fűrészes. Lependék termései májusban érnek. A magot egy hártya veszi körbe, így vízzel és széllel egyaránt könnyen tud terjedni.

Növeli túlélőképességét, hogy sok esetben a szomszédos egyedek gyökérzete összefonódik, így tápanyagot is könnyen tudnak cserélni egymással. Ugyanolyan jól sarjad gyökérről, mint tuskóról.

Az év fája kitüntetéssel nem csak az adott fajra szeretnék felhívni a figyelmet a szakemberek, hanem a hozzá kapcsolódó élőhelyekre, valamint azok védelmére is. A vénic-szil jellemzően árterek fafaja, azonban az ilyen területek nagymértékben lecsökkentek a folyószabályozásokat követően, illetve később tovább darabolódtak, átalakultak. Jól viseli, ha akár több hétig vízben kell állni, azonban a szárazságot nem kedveli. Síkvidéki fafaj, domb-és hegyvidékeken ritkán fordul elő. Nálunk főleg a Gödöllői-dombságban terjedt el.

Kontinensünk szilfaállományát a szilfavésznek keresztelt gombabetegség erősen meg tudja tizedelni, azonban szerencsére erre győztesünk kevésbé érzékeny.

Szilárdsága, rugalmassága miatt kedvelt és értékes faanyagnak számít. Alkalmas többek között hídlábak, hajótestek építésére, de gyakran hordókat, erjesztőkádakat, sőt, akár még csöveket, illetve ágyútalpat is készítettek belőle. Egykor cserzőanyagként is alkalmazták a benne található savakat, valamint hamuzsír is készült belőle.

A háncs részt régóta takarmányozásra használják, de egyes részeit gyógyhatása miatt mi is fogyasztjuk. A kéreg hatóanyagai bélproblémákra jelentenek megoldást, míg terméseit olajjal-ecettel keverve salátaként tálalták.

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.