Cserjementesen szebben cseng!

Csengettyűvirág (Fotó: Bérces Sándor)

Élőhelykezelés a csengettyűvirág élőhelyén.

Az illatos csengettyűvirág (Adenophora liliifolia) a harangvirágfélék családjába tartozik. Legtöbb rokon faja Kelet-Ázsiában él. Nevét onnan kapta, hogy kis halványkék virágaiból a bibeszálak hosszan kinyúlnak, mint a csengő nyelvei, és az illata is nagyon finom. Magassága az egy métert is elérheti. Magyarországon ritka jégkorszaki maradványfaj, fokozottan védett. A teljes hazai populáció mindössze 200-250 tőre tehető.

 

Az Európai Unióban is veszélyeztetettek az állományai, ezért Natura 2000 jelölő faj is. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén mindössze két helyen fordul elő: ezek a Dél- és Kelet-Pest Vármegyei Tájegységben, a Turjánvidéken találhatóak meg.

A csengettyűvirág láperdők szegélyében érzi jól magát, ezért élőhelyének becserjésedését meg kell akadályozni. Ezt a fontos munkát végeztük el még a tavasz kezdete előtt.

Az élőhely a kezelés előtt.


Ezt az eszközt pont ilyen kisléptékű élőhelykezeléshez találták ki.

Sisakrostélyos zöldlovagok munkában.

A csapat munkakedvét az erős szél sem lohasztotta le.

Az élőhely a kezelés után.

„Ha összejövünk, az a kezdet…”


Az akció a LIFE IP GRASSLAND-HU projekt keretében valósult meg. 

Írta: Csóka Annamária

 

A pannon gyepek és kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzése az Országos Natura 2000 Priorizált Intézkedési Terv stratégiai intézkedéseinek megvalósításával

Folyamatban

PROJEKT AZONOSÍTÓ: LIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018)

A LIFE IP GRASSLAND-HU projekt célja a gyepes élőhelyek és az ezekhez kötődő fajok természetvédelmi helyzetének javítása és hosszú távú megőrzése.


GRASSLAND.HU

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.