Börzsönyi vadmacska - szemtől szembe

Vadmacska a Börzsönyben (kameracsapda felvétel 2023.09.26.)

Továbbra is jól érzi magát az elkerített projektterületen élő, fokozottan védett vadmacska (Felis silvestris). 

Kíváncsian szemléli a projekt során bevezetett monitoring eszközöket, valamint szívesen használja a 2019-ben létrehozott fekvő holtfát. Miután 2022.09.26-án megjelent kameráink előtt, rendszeresen jelen van a területen, legalább két kifejlett egyed. 2023. nyarán két vadmacska kölyök is nevelkedett ezen a területen!

 

A vadmacska számára kiemelten fontos, hogy megőrizzük a természetes, nagy kiterjedésű összefüggő erdőket. Fontos számukra, hogy az erdők változatos szerkezettel rendelkezzenek, ami nemcsak gazdag táplálkozó helyeket, de kiváló búvóhelyeket is nyújt számukra . Ezért a megkezdett természetvédelmi erdőkezeléseket; lékek, változatos holta-formák, mikro-élőhelyek kialakítását a LIFE4OakForests (https://www.life4oakforests.eu/) projekt keretében idén télen is folytatjuk.  

A vadmacskák nehezen tűrik az erdő bolygatását, a zavarást (pl.: illegális technikai sportokat az erdők területén). További veszélyeztető tényezője az erdők feldarabolódása, valamint a kivadult házimacskák. A házimacskák nemcsak a faj genetikai miatt veszélyesek, hanem versengenek a táplálékért és a legjobb búvóhelyekért, valamint betegségeket adhatnak át a vadmacskáknak.

A Börzsöny

Évmilliókkal ezelőtt a Börzsöny ősvulkán tömbje közel 2000 méter magasan emelkedett a tenger szintje fölé. A későbbi kitörések nyomán kialakuló beszakadások illetve az erőteljes lepusztulások révén a mai legmagasabb pont – a 939 méter magas Csóványos – már „csak” huszadik a száz legmagasabb magyar hegycsúcs listáján.

Tovább

A Natura 2000 tölgyerdők szerkezeti és kompozíciós biodiverzitásának növelését célzó természetvédelmi eszközök

Folyamatban

A projekt célja: NATURA 2000 tölgyerdők természetvédelmi kezelése, szerkezeti és összetételi diverzitásának növelése; mert a változatosság gyönyörködtet!

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.