Ugrás a fő tartalomra

BARLANGOLJUNK! - Március a Barlangok Hónapja

Pál-völgyi barlang kiépített szakasz (Fotó: Berentés Ágnes)

Különleges programokkal és kedvezményes belépőkkel várjuk a látogatókat barlangjainkban egész márciusban.

A barlangok természeti örökségünk fontos részei, megóvásukban kiemelt szerepük van a nemzeti park igazgatóságoknak. Az elmúlt 10 évben jelentősen növekedett hazánk ismert barlangjainak száma és a járatok hossza is. Jelenleg több mint 4150 barlang található az Országos Barlangnyilvántartásban, amely együttes hossza mintegy 300 km.

A nemzeti parkok területén összesen 40 barlangi bemutatóhely van, ebből 6 az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, 4 a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, 18 a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, 6 a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, valamint 6 a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén található. Népszerűségüket jól mutatja, hogy a nemzeti parkok regisztrált látogatóinak csaknem fele barlangi bemutatóhelyekre vált belépőt, vagy veszt részt ilyen programon.

A Barlangoljunk! programsorozat 2014-ben indult el, azóta 30%-al növekedett az idegenforgalmi hasznosítású barlangok látogatószáma, az elmúlt években már több mint fél millió érdeklődőt fogadtak.

<< KÜLÖNLEGES TÚRÁINKÉRT ÉS KEDVEZMÉNYEINKÉRT KATTINTSON IDE >>


Pál-völgyi-barlang

Hazánk leghosszabb barlangja leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek, és a hévizek által kioldott gömbszerű oldásformák. A barlang 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható. 500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat. Meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába visz el.

Tovább

Szemlő-hegyi-barlang

A Szemlő-hegyi-barlangot előszeretettel látogatják iskolai, óvodai csoportok, családok és turisták egyaránt. Nem csoda, hiszen igazi mesevilág várja itt őket. Mostantól azonban egy uniós pályázat fejlesztéseinek köszönhetően még több élményben lehet részük vendégeinknek. Ezért érdemes több időt szánni a látogatásra, hogy a barlangtúra előtt vagy után a vetítőterem 3D filmjének megtekintésére, az interaktív kiállítás bebarangolására is jusson idő. A barlang feletti parkban ezután jóleshet a játék, kikapcsolódás a napsütésben, aki pedig végigjárja az új tanösvényt, az a főváros építőköveiről, a környék kőzeteiről is sok érdekeset megtudhat.

Tovább

Budai Vár-barlang

A Budai Vár-barlang Magyarország egyik legrendhagyóbb barlangja, amelynek mai arca az ember és természet közös, több százezer éves munkájának eredménye.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.