Árusítható-e a hóvirág?

Hóvirág az Alcsúti Arborétumban (Fotó: Berkó Gyöngyi)

Ez a kérdés soha nem volt aktuálisabb, mint ezekben a hetekben.

A hazai, kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) természetvédelmi oltalom alatt áll, magyarul védett növény. Természetvédelmi értéke 10 ezer Ft/tő. Árusítása TILOS! (Még akkor is, ha a kertünkben nevelkedett!)

A kertészeti termesztett fajták, változatok árusítása pedig engedélyhez kötött, amit az illetékes Kormányhivataloknál működő Környezet és Természetvédelmi Főosztályok adhatnak ki, szigorú feltételek teljesülése esetén.

Az elkövetkező hetekben, különösen Nőnap környékén a Természetvédelmi Őrszolgálat, és a Rendőrség fokozott ellenőrzéseire lehet számítani. Aki védett hóvirágot, vagy engedély nélkül egyéb hóvirágot árusít, az pénzbírságra számíthat. Tíz szál hóvirág eléri a 100 ezer Ft természetvédelmi értéket, ami már bűncselekménynek minősül.

Klébert Antal
természetvédelmi őrkerület-vezető
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.