A sztyeplepke jelenléte nálunk

Sztyeplepke (Fotó: Sum Szabolcs)

A fokozottan védett lepke {Paracossulus thrips (Hübner, [1810-1813])} új adatai a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területéről

A fokozottan védett, valamint Natura 2000 státuszú sztyeplepke hazánk faunájának különleges természeti értéke. Élőhelyei olyan löszgyepek, illetve megfelelő talajtani adottságokkal rendelkező sziklagyepek, melyeken tápnövénye, a gumós macskahere (Phlomis tuberosa) előfordul. Sum Szabolcs már harmadik éve végzi a faj szisztematikus kutatását a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, ám az eredmények – részint a faj sajátos életmódja miatt – mindeddig várattak magukra.

Idén végre siker koronázta az erőfeszítéseket, hiszen Sum Szabolcs és Benedek Balázs először 2018. július 27-én, majd egyéb mintavételi napokon is észlelték a sztyeplepke példányait Pomáz környéki élőhelyeken (ideértve például a Majdánpola-plató egyes részeit, az Árpád-kilátó menti réteket stb.). A 2018. július 27-én rögzített pomázi adatsor azért bír különös jelentőséggel, hiszen több mint 50 év óta ez volt a lepkefaj egyedeinek első észlelése a Dunántúl területén.

Korábbi hírünk a fajról ITT olvasható.
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.