A szerény óriás

Óriás útifű (Fotó: Csóka Annamária)

Az óriás útifű (Plantago maxima) a hazai változatos útifű fajok közül a legnagyobb, magassága az 1 métert is elérheti.

Ez a fokozottan védett faj a Duna-Tisza közén éri el elterjedésének nyugati határát.

A botanikusok már a XX. század elején az ország egyik legritkább növényének nevezték. A Turjánvidéken a nagy csatornák megépítése után állományai vészesen megfogyatkoztak. Jelenleg csupán 3-4 lápréti élőhelyről ismert Magyarországon, melyek - egy kivételével - a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területére esnek.

Bár termete hatalmas, ez a faj nem szeret versenyezni. Az óriás útifű magjai fényen csíráznak, és akár a nyílt talajfelszínt is előnyben részesítik. Magas, sűrű gyepben tehát fiatal egyedek nem tudnak megjelenni. Azonban addig várni kell a kaszálással, míg az óriás útifű füzérei megérnek és elszórja magjait. A kaszálást ezért csak pár nappal ezelőtt, kézi alternáló kaszával végeztük el, hogy a gyepet minél kevésbé terheljük.

Ennek a fajnak Magyarországon olyan kevés egyede él, hogy fennmaradását csak nagy odafigyeléssel, aktív természetvédelmi kezeléssel tudjuk segíteni.

 

Szöveg: Csóka Annamária

Fotók: Csóka Annamária, Németh András

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.