A sirályok „őrei”

Élőhelykezelés a sirályszigeten (Fotó: Marosán Pál Melinda)

Élőhelykezelés a sirályszigeten.

A Dél- és Kelet Pest Vármegyei Tájegység egyik impozáns területén járunk, ahol a tavasz közeledtével számtalan fontos élőhely kezelése válik szükségessé.

A vonuló madaraink költési időszaka előtt a kedvelt költőhelyek környezetének biztosítása a cél, és ahol indokolt a beavatkozás, azt március közepéig mielőbb el kell végezni.

Ilyen helyszín a fenti képen látható bányató szigete is, ahova a hazánkban fokozottan védett szerecsensirály (Ichthyaetus melanocephalus) és a védett dankasirály (Chroicocephalus ridibundus) jelentős állománya érkezik költeni évek óta.

dankasirály és szerecsensirály

fiókák

Magyarországon elszórtan, foltokban alakultak ki a sirályok által látogatott költőtelepek. Pont egy ilyen lokalizált élőhely ez is, ami a Felső-Kiskunsági szikes puszták és turjánvidék nevű különleges rendeltetésű madárvédelmi terület (Natura 2000) részét képezi.

A megfelelő költőhely számukra a fás vegetációtól mentes, vízparti-, vízközeli terület, ahol a földön alakíthatják ki fészkeiket, telepeket alkotva. A kis sziget adottságai miatt válhatott kedvelt visszatérő hellyé, amit ilyenkor, az érkezésük előtti hetekben célszerű megtisztítani és minél „hívogatóbbá” tenni számukra.

költőtelep

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreivel, csodás napsütéses időben meglátogattuk a szigetet és elkezdtük a fás szárú vegetáció visszaszorítását.

Már a szigetre való bejutás is kalandos volt.

Az élőhelykezelés megtörtént ez előző évben is, de az akkor visszaszorított cserjék ismét sarjadni kezdtek, emiatt ez mindig aktuális feladat lesz ebben az időszakban.

Néhány szálfa kivételével törekedni kell a fás vegetáció visszaszorítására.

 

Az eltávolított faanyagoktól megtisztított terület hozza létre az egybefüggő egységes nyílt terepet.

 

A VÉGEREDMÉNY:

„Számítunk arra, hogy munkánkkal, a megfelelő körülményeket megteremtve számukra, a jövőben is visszatérnek ezek a fenséges madarak és hazai állományuk tovább nő az itt kikelt fiókákkal.”

Ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal hagytuk el a szigetet és már a következő napok, hasonlóan felelősségteljes feladataira fordítottuk figyelmünket, hiszen itt a tavasz, a természet nem vár, nekünk kell egy időben mindenhol jelen lennünk……

Írta: Marosán-Pál Melinda

Fotók: Fodor Zsófia, Ócsai Péter, MPM

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.