Ócsai Tájház

Tájház udvar

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai öregfalu, amely máig megtartotta eredeti településszerkezetét, régi stílusú házait, élő néphagyományait. Itt még manapság sem ritka, hogy lovas kocsival, vagy népviseletbe öltözött emberekkel találkozunk.

Budapesttől 30 kilométerre délre, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál találhatjuk az Ócsai Tájvédelmi Körzet területét, amely az Alföldre valaha oly jellemző lápos, mocsaras, ingoványos turjánvidékből őrzött meg egy darabkát.
 
Mikor lesz legközelebb a helyszínhez kapcsolódó program?
A válaszért gördítsen lejjebb!

Keresse az Ócsai Tájházat a Facebookon is!

Idén is Nyitott Műhely – Alkotó nap a Tájházban!
A Dabas és Térsége Kézműves Egyesület mesterség-bemutatói várják látogatóinkat tavasztól-őszig minden hónapban egy szombati alkalommal:
  • Március 25. Hajdú Kata keramikus * Bővebben >>
  • Április 29. Mundruszné Pál Gizella babakészítő Bővebben >>
  • Május 27. Németh Béla bőrműves
  • Június 24. Szent Iván-napi mesterségbemutató - az Egyesület több tagjának bemutatkozása, gyerekfoglalkozások, népi játszó udvar.
  • Július 29. Miklós Gábor fafaragó *
  • Augusztus 26. Kozma Ilona kosárfonó *
  • Szeptember 30. Varga Zoltán fafaragó
mutatkoznak be.
*Nemzeti Parki Termék védjegyes kézműves

A természeti értékek gazdagsága mellett ez a vidék - talán a mocsarak miatti nehezebb megközelíthetőség következtében - sokat megőrzött kulturális hagyományaiból, épített örökségéből is. Az öregfalu központjában, a román stílusú Árpád-kori templom közvetlen szomszédságában találhatjuk az Ócsai Tájház nádfedeles épületeit. A lakóházban bemutatott, jórészt helyben gyűjtött használati tárgyak, munkaeszközök, ruhák és bútorok a száz, kétszáz évvel ezelőtt élt ócsai emberek mindennapi életét tárják elénk. Mindenképpen érdemes megnézni a kenyérsütéshez használt eszközöket, a kenyérdagasztót és a búboskemencét, amely ma is működik. A konyhában levő csikótűzhelyet melegítésre és főzésre is használták.

A melléképületben és az udvaron a gazdálkodás eszközei találhatók, melyek közül különösen a mocsaras vidékhez kötődő tárgyak, szerszámok érdekesek. Ha a kiállítás megtekintése meghozza kedvünket, a kézműves foglalkozások keretén belül magunk is hozzáláthatunk néhány egyszerűbb népi technika elsajátításához.
A Tájház gyűjteménye 2008-ban tovább bővült - a környéken egyedülálló - Népviseleti Gyűjteménnyel, amely 19. és 20. századi eredeti ócsai öltözékekből áll. A kiállításon textilbabákon tekinthetők meg az ócsai, alsónémedi, sári, újhartyáni, ecseri, valamint néhány magyarországi és határon túli magyar népviseletünk. A Turján Ház az Ócsa-környéki Turjánvidék különleges természeti kincseit mutatjuk be az eredeti stílusjegyeket megőrizve felújított nádfedeles parasztházban. A háromosztatú parasztház tisztaszobájában egy 40 fő befogadására alkalmas oktatóterem létesült. Ebben audiovizuális eszközök segítségével lehet természettudományos képzéseket, kihelyezett biológiaórákat, előadásokat tartani. A falakon fotókiállítás, térképek, domborzatmodell segíti a környék értékeinek megismerését.

A régi lakószoba helyén az Ócsa-környéki lápvidék minden élőhelyét, kialakulását és a természetvédelmi kezelés legfontosabb módszereit ismerheti meg a látogató. Az Ős-Duna kavicshordalékából előkerült megkövesedett mamutfogak, agyarak, csontok a legutolsó jégkorszakról mesélnek. A területen előforduló minden élőhely (lápok, rétek, kaszálók, erdők) fotók, szöveges tablók, eredeti használati eszközök és konzervált növények által elevenednek meg a négy fal között. A Turján Ház kertjében kemence, füstölő, zöldségtároló verem van, úgy ahogy az hagyományosan a paraszti udvarokban volt. A kertben gyógy- és fűszernövények teremnek. Az Ágasház portájára jelenleg még nincs átjárás, a Békési Panyik utcából közelíthető meg. Nevét a jól látható, a falon kívül futó ágasfáról kapta, ami a szelemengerendát tartja. A kicsiny házban ásvány, tojás, gyöngy, valamint ócsai iskolatörténeti kiállítást tekinthetünk meg.

Cím:

2364 Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6.

Megközelítés:

Autóval az M5-ös autópályán, vonattal Bp. Nyugati pályaudvarról, volánbusszal a népligeti buszpályaudvarról. GPS: 47.28975, 19.22812

Kapcsolattartó:

Verbőczi Gyuláné, Erika

E-mail:

ocsaitajhaz@dinpig.hu

Telefon:

+36 30 494 3368

Nyitva tartás:

Február 1. – november 26. Keddtől péntekig 9.00-16.00; szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 10.00-17.00. Hétfő szünnap. Kérjük, hogy csoportok min. 2 héttel előre jelentkezzenek be telefonon!

Belépőjegy

Megnevezés Teljes árú Kedvezményes
Tájház 950 Ft/fő 600 Ft/fő
Tájház csoportoknak 750 Ft/fő
Tájház ócsai lakosoknak 300 Ft/fő
Kísérőjegy 300 Ft/fő
Kézműves foglalkozás csoportoknak (1-1,5 óra) 6 000 Ft/csoport-tól
Szakvezetés csoportoknak a Selyem-réti és a Turján tanösvényen (1,5 óra) 12 000 Ft/csoport-tól 8 000 Ft/csoport-tól
Csomagár csoportoknak (lásd. lent) 1 500 Ft/fő
A Tájház belépőjegy érvényes: a Turján Ház, a Népviseleti Gyűjtemény és az Ágasház megtekintésére is. Jegyvásárlásra nem kötelezettek:
  • 3 éven aluliak,
  • fogyatékkal élők 1 fő kísérővel (MÁK-kártyával),
  • valamint a DINPI és a többi hazai nemzeti park igazgatóság dolgozói.
KEDVEZMÉNYEK: kedvezményes jegyvásárlásra és kedvezményes szakvezetésre jogosultak: gyerek, diák, nyugdíjas, pedagógus, Természetbarát Turista kártyával rendelkezők, illetve két vagy többgyermekes családok esetén a kísérő felnőttek - max. 2 fő – is kedvezményes jeggyel léphetnek be. Csoportos jegy: legalább 10 fős csoportok. Kísérőjegyre jogosultak: 10 fő feletti csoportok esetén minden tizedik látogató után 1 fő kísérőjeggyel léphet be. Csomagár: érvényes kedvezményes jegyvásárlásra jogosultak számára a Tájház látogatása, kézműves foglalkozás és túravezetés együttes igénybevétele esetén. A kedvezmények nem összevonhatóak.

BÉRLETI DÍJ: a Turján Ház oktatóterme, ill. a Tájház kertje alapdíj: 10 000 Ft/óra;
3 óra felett: alapdíj + 1 000 Ft/óra. A Tájház bérleti díja esküvői fotózás céljából: 5 000 Ft.

VÍZ VILÁGNAPJA: A lápi ember nyomában

Gumicsizmás túra a Víz Világnapja alkalmából. Égeres láperdők, valamint a láprétek vízviszonyaival és élővilágával ismerkedhetnek látogatóink. Túravezetőnk Nagy István természetvédelmi őr.

Tovább

Nyitott Műhely – Alkotó nap a Tájházban

A Dabas és Térsége Kézműves Egyesület mesterség-bemutatója. Ezúttal Hajdú Kata, Nemzeti Parki Termék védjegyes keramikus tart vásárral egybekötött kézműves bemutatót az Ócsai Tájházban. Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

Tovább

„Mutasd a hímesed” – Húsvéti készülődés az Ócsai Tájházban

Közös ünnepi készülődésre hívjuk látogatóinkat – Szmeló Judit mézeskalács készítő népi iparművésszel mézeskalácsot, Fehér Anna népi iparművésszel tojást festhetünk (tojást kérjük hozzanak magukkal).

Tovább

TÁJHÁZAK NAPJA: „Székely festékesek”

Vállalkozó szellemű látogatóinkat különböző gyapjúval kapcsolatos szöszölések várják (birkanyírás, gyapjúfestés növényekkel, szövés parasztszövőszéken). A gyergyószentmiklósi Portéka Egyesület bemutatkozása 11 órakor kiállítás megnyitóval veszi kezdetét. A kiállítást megnyitja Kemendi Ágnes növényi festő.

Tovább

Nyitott Műhely – Alkotó nap a Tájházban

A Dabas és Térsége Kézműves Egyesület mesterség-bemutatója. Ezúttal Mundruszné Pál Gizella babakészítő tart vásárral egybekötött kézműves bemutatót az Ócsai Tájházban. Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

Tovább
További kapcsolódó programok megjelenítése További kapcsolódó programok elrejtése

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább

Tanösvény a Turjánban

Turjánnak nevezte régen a nép az ingoványos, vizenyős, mocsaras területeket. Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben, Ócsa szomszédságában található tanösvény a Duna-Tisza közén hajdan kiterjedt lápterületek egyik utolsó maradványát mutatja be. A Tájháztól kiindulva végigjárhatjuk a lápvidék melletti szántókat, a kiszáradó lápréteket, a magaskórós és zsombékos területeket.

Tovább

Selyem-réti tanösvény

Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben található Selyem-réti tanösvény 6 állomása a védett természeti terület erdei élővilágát mutatja be. A terület a jellegzetes Duna-Tisza közi lápmedencék egyike, homokterületek közötti vizenyős mélyedés, ahol láperdők és láprétek váltakoznak egymással.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése

Pedagógus továbbképzés – Jelentkezés ÁPRILIS 10-ig!

60 órás akkreditált pedagógus képzésünk címe: „A környezeti nevelés megvalósítása terepi körülmények között a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság lehetőségeit felhasználva”.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.