Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Ócsai Tájház

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai Öregfalu, amely máig megtartotta eredeti településszerkezetét, régi stílusú házait, élő néphagyományait. Itt még manapság sem ritka, hogy lovas kocsival, vagy népviseletbe öltözött emberekkel találkozunk.

Keresse az Ócsai Tájházat a Facebookon is!

Kedves Látogatónk! Kérjük, segítse munkánkat az alábbi kérdőív kitöltésével, amely csupán 2 percet vesz igénybe.
Köszönjük!
Kérdőív az Ócsai Tájházról >>

Színes hírek a Tájházról: ÓCSAI TÁJHÁZ BLOG!

Mikor lesz legközelebb a helyszínhez kapcsolódó program?
A válaszért gördítsen lejjebb!

Budapesttől 30 kilométerre délre, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál találhatjuk az Ócsai Tájvédelmi Körzet területét, amely az Alföldre valaha oly jellemző lápos, mocsaras, ingoványos turjánvidékből őrzött meg egy darabkát.

A természeti értékek gazdagsága mellett ez a vidék – talán a mocsarak miatti nehezebb megközelíthetőség következtében - sokat megőrzött kulturális hagyományaiból, épített örökségéből is. Az Öregfalu központjában, a román stílusú Árpád-kori templom közvetlen szomszédságában találhatjuk az Ócsai Tájház nádfedeles épületeit. A lakóházban bemutatott, jórészt helyben gyűjtött használati tárgyak, munkaeszközök, ruhák és bútorok a száz, kétszáz évvel ezelőtt élt ócsai emberek mindennapi életét tárják elénk. Mindenképpen érdemes megnézni a kenyérsütéshez használt eszközöket, a kenyérdagasztót és a búbos kemencét, amely ma is működik. A konyhában levő csikótűzhelyet melegítésre és főzésre is használták.

A melléképületben és az udvaron a gazdálkodás eszközei találhatók, melyek közül különösen a mocsaras vidékhez kötődő tárgyak, szerszámok érdekesek. Ha a kiállítás megtekintése meghozza kedvünket, a kézműves foglalkozások keretén belül magunk is hozzáláthatunk néhány egyszerűbb népi technika elsajátításához.
A Tájház gyűjteménye 2008-ban tovább bővült - a környéken egyedülálló - Népviseleti Gyűjteménnyel, amely 19. és 20. századi eredeti ócsai öltözékekből áll. A kiállításon textilbabákon tekinthetők meg az ócsai, alsónémedi, sári, újhartyáni, ecseri, valamint néhány magyarországi és határon túli magyar népviseletünk. A Turján Ház az Ócsa-környéki Turjánvidék különleges természeti kincseit mutatjuk be az eredeti stílusjegyeket megőrizve felújított nádfedeles parasztházban. A háromosztatú parasztház tisztaszobájában egy 40 fő befogadására alkalmas oktatóterem létesült. Ebben audiovizuális eszközök segítségével lehet természettudományos képzéseket, kihelyezett biológiaórákat, előadásokat tartani. A falakon fotókiállítás, térképek, domborzatmodell segíti a környék értékeinek megismerését.

A régi lakószoba helyén az Ócsa-környéki lápvidék minden élőhelyét, kialakulását és a természetvédelmi kezelés legfontosabb módszereit ismerheti meg a látogató. Az Ős-Duna kavicshordalékából előkerült megkövesedett mamutfogak, agyarak, csontok a legutolsó jégkorszakról mesélnek. A területen előforduló minden élőhely (lápok, rétek, kaszálók, erdők) fotók, szöveges tablók, eredeti használati eszközök és konzervált növények által elevenednek meg a négy fal között. A Turján Ház kertjében kemence, füstölő, zöldségtároló verem van, úgy ahogy az hagyományosan a paraszti udvarokban volt. A kertben gyógy- és fűszernövények teremnek. Az Ágasház portájára jelenleg még nincs átjárás, a Békési Panyik utcából közelíthető meg. Nevét a jól látható, a falon kívül futó ágasfáról kapta, ami a szelemengerendát tartja. A kicsiny házban ásvány, tojás, gyöngy, valamint ócsai iskolatörténeti kiállítást tekinthetünk meg.

Részletek:

 • Cím: 2364 Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6.
 • Megközelítés: Autóval az M5-ös autópályán, vonattal Bp. Nyugati pályaudvarról, volánbusszal a népligeti buszpályaudvarról. GPS: 47.289328, 19.226757
 • Kapcsolattartó: Kormos Rebeka
 • E-mail: ocsaitajhaz@dinpi.hu
 • Telefon: +36 30 494 3368
 • Nyitva tartás: Február 1. – november 25. Szerdától péntekig 9:00-16:00; hétvégén és ünnepnapokon 10:00-17:00. Kedden csak csoportoknak, bejelentkezéssel 9:00.15:00. Hétfő szünnap. Kérjük, hogy csoportok min. 2 héttel előre jelentkezzenek be telefonon!

Belépőjegy:

 • Tájház (a Turján Ház, a Népviseleti Gyűjtemény és az Ágasház megtekintésével) 950 Ft/fő, Kedvezményes: 600 Ft/fő
 • Tájház csoportoknak , Kedvezményes: 750 Ft/fő
 • Tájház ócsai lakosoknak , Kedvezményes: 300 Ft/fő
 • Kísérőjegy , Kedvezményes: 300 Ft/fő
 • Kézműves foglalkozás csoportoknak (1-1,5 óra) , Kedvezményes: 6 000 Ft/csop ártól
 • Szakvezetés csoportoknak a Selyem-réti és a Turján tanösvényen (1,5 óra) 12 000 Ft/csop ártól, Kedvezményes: 8 000 Ft/csop ártól
 • Csomagár csoportoknak (lásd. lent) , Kedvezményes: 1 500 Ft/fő

<h5>Fizetési módok: készpénz, bankkártya.<br></h5><h5>Jegyvásárlásra nem kötelezettek:<br><ul><li>3 éven aluliak,<br></li><li>fogyatékkal élők 1 fő kísérővel (MÁK-kártyával),<br></li><li>valamint a DINPI és a többi hazai nemzeti park igazgatóság dolgozói és családtagjai.<br></li></ul><b>KEDVEZMÉNYEK: </b>kedvezményes jegyvásárlásra és kedvezményes szakvezetésre jogosultak: nyugdíjas, gyerek, diák, pedagógus, illetve két- vagy többgyermekes családok esetén a kísérő felnőttek (max. 2 fő) is kedvezményes jeggyel léphetnek be. Csoportos jegy: legalább 10 fős csoportok. Kísérőjegyre jogosultak: 10 fő feletti csoportok esetén minden tizedik látogató után 1 fő kísérőjeggyel léphet be. Csomagár: érvényes kedvezményes jegyvásárlásra jogosultak számára a Tájház látogatása, kézműves foglalkozás és túravezetés együttes igénybevétele esetén.<br><br><b>BÉRLETI DÍJ:</b></h5><ul><li><h5>a Tájház kertje: alapdíj: 10 000 Ft/óra; 3 óra felett: alapdíj + 1 000 Ft/óra;</h5></li><li><h5>a Turján Ház oktatóterme: alapdíj az első 3 órára fűtési idényen kívül: 6 000 Ft, fűtési idényben (okt.15.-ápr.6.): 9 000 Ft; 3 óra felett: alapdíj + 1 000 Ft/óra.</h5></li><li><h5>A Tájház bérleti díja esküvői fotózás céljából: 5 000 Ft.</h5></li></ul>

Kapcsolódó programok

VÍZ VILÁGNAPJA – Gumicsizmás túra a lápi ember nyomában

Gumicsizmás túra Nagy István, természetvédelmi őr vezetésével az Ócsai Tájvédelmi Körzet vízzel borított égeres láperdeiben, láprétein.

Tovább

VÍZ VILÁGNAPJA – Gumicsizmás túra a lápi ember nyomában

Gumicsizmás túra Nagy István, természetvédelmi őr vezetésével az Ócsai Tájvédelmi Körzet vízzel borított égeres láperdeiben, láprétein.

Tovább

HÚSVÉTI KÉSZÜLŐDÉS – Kalács az ünnepi asztalon

Szmeló Judit népi iparművésszel mézeskalácsot díszítünk, gazdasszonyainkkal tojást berzselünk és megterítjük együtt az ünnepi asztalt.

Tovább

TÁJHÁZAK NAPJA – Síppal, dobbal, nádihegedűvel

11 órakor Birinyi József népzene kutató kiállításának megnyitója a gyűjtő „Hangszervarázs” c. bemutatójával. Hangszerkészítés, népi játszóudvar és népi játékos foglalkozások várják a családokat.

Tovább

Fűben-fában – Gyógynövényismereti túra

FIGYELEM! A program létszáma betelt! Megértésüket köszönjük.

Tovább

Lepkék, orchideák – Túra a lápréten

FIGYELEM! A program létszáma betelt! Megértésüket köszönjük.

Tovább

Fűben-fában – Gyógynövényismereti túra

Komsa Ildikó fitoterapeuta vezetésével ismerkedünk a láprétek tavaszi gyógynövényeivel, majd előadást tart „Gyógynövények a konyhában” címmel Kállai Magdolna természetgyógyász.

Tovább

Szent Iván napja – Kézművesség és meseelőadás

A nyári napforduló ünnepén kézműves vásárral és bemutatókkal várja a Dabas és Térsége Kézműves Egyesület a családokat. 18 órakor mese és körjáték kicsiknek és nagyoknak a Meselátó Bábtársulat közreműködésével.

Tovább

Nyáresti vendégség – Borkóstoló és vacsora

Vendégváró falatokkal, új és óborokkal ízesített esti tárlatvezetést követően, az udvaron terített asztal és meleg vacsora várja a résztvevőket. A borokat Szebedinszki János ócsai pincegazda szolgálja fel.

Tovább

Fűben-fában – Gyógynövényismereti túra

Komsa Ildikó fitoterapeuta vezetésével a láprétek őszi gyógynövényeivel, majd természetes házi praktikákkal ismerkedünk.

Tovább

Nyár végi virágok – Lápréti túra

FIGYELEM! A túra létszáma betelt. Ajánljuk figyelmükbe a hétvége egyéb túráit, illetve a Tájház további kapcsolódó programjait! Megértésüket köszönjük.

Tovább

Fűben-fában – Gyógynövényismereti túra

Komsa Ildikó fitoterapeuta vezetésével a láprétek őszi gyógynövényeivel, majd természetes házi praktikákkal ismerkedünk.

Tovább

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI – ÉLET AZ ÖREGFALUBAN

Rendezvényünkön bemutatjuk az ócsai viseleteket, valamint Végh László Flórián ódon képeslap gyűjteményét.

Tovább

Meseösvény – Családi kaland a Népmese Napján

FIGYELEM! A program létszáma betelt, megértésüket köszönjük!

Tovább

Turján tanösvény túra

A Turján-tanösvény bejárása során az Ócsai Tájvédelmi Körzet fokozottan védett részein kalandozunk.

Tovább

ÓCSAI GAZDANAP – Családi nap

Az ócsai és környékbeli gazdálkodók és kézművesek vásárral egybekötött bemutatkozása. Savanyúkáposzta-készítés, kemencében sült finomságok kóstolója, gyertyamártás, élőszavas mesemondás, bábjátékozás, lovaskocsizás, népi játszóudvar.

Tovább

LÁMPÁS NAP – Márton-napi fényeskedés

Az ócsai családok közösségi sétája az Öregfaluban.

Tovább

ANGYAL NAP – Karácsonyi készülődés

Betlehemes játék az Ócsai Szentháromság Katolikus Közösség együttműködésével.

Tovább

Kapcsolódó helyek

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább

Tanösvény a Turjánban

Turjánnak nevezte régen a nép az ingoványos, vizenyős, mocsaras területeket. Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben, Ócsa szomszédságában található tanösvény a Duna-Tisza közén hajdan kiterjedt lápterületek egyik utolsó maradványát mutatja be. A Tájháztól kiindulva végigjárhatjuk a lápvidék melletti szántókat, a kiszáradó lápréteket, a magaskórós és zsombékos területeket.

Tovább

Selyem-réti tanösvény

Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben található Selyem-réti tanösvény 6 állomása a védett természeti terület erdei élővilágát mutatja be. A terület a jellegzetes Duna-Tisza közi lápmedencék egyike, homokterületek közötti vizenyős mélyedés, ahol láperdők és láprétek váltakoznak egymással.

Tovább

Kapcsolódó termékek

Az ócsai népviselet képeskönyve

Betekinthetünk ócsán élt elődeink
mindennapi életét meghatározó és befolyásoló szokásaiba, a szerzők által készített ruhákkal valamint régi fotók segítségével pedig megismerhetjük népviseletünket.

Tovább

Fedezze fel az Ócsai Tájvédelmi Körzetet!

A kiadvány az Ócsai Tájvédelmi Körzet természeti és kulturális értékeit, program- és túraajánlatait mutatja be.

2005, 32 oldal, B5,

Tovább

Kapcsolódó szolgálatások

Félnapos természetismereti programok

Vállaljuk osztálykirándulások, csoportoknak terepi programok megszervezését! Bemutatóhelyeink, védett területeink bejárhatóak környezeti nevelőinkkel és túravezetőinkkel, akik az élményt egyedi módon, természetesen közvetítik.

Tovább

Akkreditált pedagógus továbbképzés

60 órás akkreditált pedagógus képzés a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyein! A továbbképzések várhatóan évente kétszer, tavasszal és ősszel kerülnek meghirdetésre.

Tovább